Izvor: Tanjug | Nedelja, 26.11.2017.| 21:18
Izdvojite članak Odštampajte vest

Online regionalna investiciona platforma početkom 2018.

Ilustracija (Foto: Sergey Nivens/shutterstock.com)
Kompanijama iz sveta, zainteresovanim za ulaganje i poslovanje na Zapadnom Balkanu, već početkom iduće godine biće na raspolaganju online regionalna investiciona platforma sa svim informacijama bitnim za sagledavanje investicione i poslovne klime i donošenje odluka o investiranju u ekonomije regiona, najavio je u petak (24. novembra 2017. godine) u Berlinu predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

Predstavljajući obrise budućeg portala na Berlin Global Forumu, u organizaciji BMW fondacije, Čadež je rekao da će korisnicima na jednom mestu biti dostupni ključni makroekonomski pokazatelji, sve informacije o pravnom okviru, finansijskim i drugim podsticajima, tržištu, konkretnim projektima u koje investitori mogu da plasiraju svoj kapital, navodi se u saopštenju PKS.

U okviru portala, predstaviće se i iskustva kompanija koje su već ulagale u ovaj region.

Sadržaj portala, prema njegovim rečima, značajno će doprineti jačanju vladavine prava i transparentnosti u ekonomijama regiona, i predstavljaće još jedan alat privrednim komorama, članicama Komorskog investicionog foruma, pri kreiranju preporuka donosiocima odluka.

- Informacije iz ove baze pomoći će nam da kreiramo kvalitetne inicijative za otklanjanje barijera uspešnijem poslovanju, usaglašavanje regulative, procedura i prakse sa pravnim okvirom prepoznatljivim investitorima. To vodi stvaranju podsticajnog okruženja za ekonomski rast i razvoj Zapadnog Balkana - objasnio je Čadež.

Investiciona platforma biće prvi put predstavljena na Investicionom forumu EBRD posvećenom Zapadnom Balkanu, sledećeg februara u Londonu.

Projekat finansira Evropska banka za obnovu i razvoj u sklopu evropske podrške aktivnostima Stalnog sekretarijata Komorskog investicionog foruma sa sedištem u Trstu na povezivanju poslovnih zajednica i privlačenju investicija u region Zapadnog Balkana.

Izradu portala podržali su BMW Fondacija, konsultantska kuća Roland Berger i advokatska kancelarija Karanović Nikolić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.