Izvor: eKapija | Nedelja, 26.11.2017.| 20:23
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ugovor o izgradnji autoputa Preljina-Požega 27. novembra

(Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisaće 27. novembra, na Samitu šefova vlada Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, komercijalni ugovor o izgradnji autoputa Preljina–Požega.

Kako piše na sajtu Vlade Srbije, Mihajlović je rekla da će, pored toga što se privode kraju započeti projekti na Koridoru 11, sa kineskim partnerima u Budimpešti biti potpisan ugovor o izgradnji nove deonice Preljina–Požega, dužine 30,9 km, koja se nastavlja na autoput Ljig–Preljina, koji je pušten u saobraćaj pre godinu dana.

Ona je ukazala na to da će deonica do Požege, dužine 30,9 km, biti novi izazov za kineske i srpske graditelje, jer će gotovo trećinu trase činiti mostovi i tuneli.

Mihajlović je podsetila na to da je memorandum za ovaj projekat potpisan u maju u Pekingu, pri čemu je za samo nekoliko meseci završen posao oko zaključivanja komercijalnog ugovora, vrednog 450 mil EUR.

Ovaj autoput ima dvostruki značaj, budući da predstavlja nastavak Koridora 11 ka Crnoj Gori, ali je i deo budućeg autoputa Beograd–Sarajevo, jer od Požege preostaje da se izgradi još približno 60 km do granice sa Bosnom i Hercegovinom (BiH), rekla je ona.

To znači da ovim projektom nastavljamo započeti posao povezivanja Srbije sa zemljama regiona, kako bi naša država u potpunosti iskoristila svoj geografski položaj i postala saobraćajno čvorište u ovom delu Evrope, istakla je Mihajlović.

Komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji autoputa E-763, deonica Preljina–Požega, uz Zoranu Mihajlović, potpisaće predstavnik kineske kompanije China Communications Construction Company (CCCC) i v. d. generalnog direktora JP Putevi Srbije Zoran Drobnjak.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.