NavMenu

Uskoro licence za odgovorne u javnim preduzećima

Izvor: eKapija Petak, 24.11.2017. 12:18
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Bacho/shutterstock.com)Ilustracija
Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović najavio je novi set smernica, na osnovu kojih će članovi upravljačkih organa u tim javnim preduzećima čiji je osnivač država biti licencirani, a očekuje da će ta mera doneti preduzećima još bolje poslovne rezultate.

Kako je saopštilo Ministarstvo privrede, Stevanović je, gostujući na TV Kopernikus, izjavio da je zadovoljan rezultatima javnih preduzeća i učinkom vlade u tom smislu od 2014. godine. U prvoj polovini 2017. ta preduzeća su ostvarila neto dobitak od 16,3 milijarde dinara, što je za 3,3 milijarde dinara više od planirane dobiti, dok je 2014. završena sa gubitkom.

- Nasledili smo 37 javnih preduzeća čiji je osnivač država, a koja su već tu 2014. godinu završila sa minusom od 64 milijarde dinara. To je bio ozbiljan alarm da promenimo situaciju i definišemo nešto čime bi ta javna preduzeća morala da se rukovode kako bi imala bolje bilanse - rekao je Stevanović.

Podseća da je za 2015. godinu donet dokument koji je podrazumevao 19 smernica na osnovu kojih će javna preduzeća kreirati programe poslovanja i finansijske planove.


- Rešili smo da intenziviramo rad. Javna preduzeća imaju obavezu da trogodišnje planove od 2018. do 2020. godine definišu u skladu sa novim i nadograđenim smernicama - rekao je Stevanović.

Ministarstvo privrede u saradnji sa Svetskom bankom radi na uvođenju principa korporativnog upravljanja, objašnjava Stevanović, dodajući da je to delimično već zaživelo.

- S druge strane, definišemo i program smernica na osnovu kojih ćemo licencirati sve one koji će učestvovati u organima upravljanja preduzeća i nadam se da će to dati ozbiljne rezultate - zaključio je Stevanović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.