NavMenu

EU stavlja Srbiju na crnu listu poreskih rajeva?

Izvor: Beta Petak, 24.11.2017. 12:22
Komentari
Podeli
Zgrada Evropske komisije (Foto: Birute Vijeikiene/shutterstock.com)Zgrada Evropske komisije
Srbija se nalazi među 36 zemalja koje bi mogle da dođu na crnu listu poreskih rajeva koju razmatra Evropska unija, preneo je Blumberg.

Na preliminarnoj listi s ovonedeljnim datumom, nalaze se i Turska, Jermenija, Kukova ostrva, Maršalova ostrva, Panama i Tunis.

Ambasadori članica EU treba da razmotre listu uoči sastanka ministara finansija koji 5. decembra treba da odluče da li da te zemlje priključe listi "nekooperativnih teritorija u poreskim pitanjima". Iako su članice EU podeljene oko toga da li zemljama koje se nađu na listi treba uvesti finansijske sankcije, samo uključivanje na listu moglo bi da rezultira lošom reputacijom tih zemalja, i da poveća pritisak na evropske kompanije da se uzdrže od investiranja u te zemlje, navodi Blumberg.

Nekoliko država EU, među kojima je Francuska, podržava kaznene mere kao što je isključenje iz međunarodnog finansiranja, ali odluka o tome za sada nije doneta. Predstavnik Velike Britanije rekao je na sastanku radne grupe ponašanja da je Turska važan partner EU, dok su stručnjaci naveli da bilo koja odluka o zaobilaženju tehničkih kriterijuma za stavljanje na crnu listu može biti doneta jedino na političkom nivou.


Konačnu listu moraju da potvrde predstavnici svih 28 članica EU, a očekuje se da ona bude objavljena 5. decembra.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.