Izvor: Tanjug | Četvrtak, 23.11.2017.| 18:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

Miroslav Mišković traži vraćanje 11 od 12 mil EUR jemstva

Vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković
Vlasnik Delta holdinga zatražio je od suda da mu se vrati 11 od 12 mil EUR položenog novca na ime jemstva da neće pobeći tokom sudskog postuka ili da se odredi upis hipoteke na njegovim nekretninama u visini jemstva, ali je Specijalni sud taj zahtev odbio.

Međutim, odlučujući po žalbi Miškovićevog branioca, Apelacioni sud u Beogradu je ukinuo tu odluku i naložio ponovno odlučivanje o zahtevu Miškovića, rekla je danas Tanjugu portparol tog suda Mirjana Piljić.

- Po nalaženju Apelacionog suda prvostepeni sud nije dao dovoljno jasne, argumentovane i neprotivrečne razloge u pogledu opravdanosti daljeg egzistiranja mere jemstva u iznosu od 12 mil EUR kao adekvatne mere za obezbeđenje pristupa okrviljenog u ovom krivčnom postupku - precizirala je Piljić.

Specijalni sud u Beogradu je 30. oktobra doneo rešenje kojim je odbijen kao neosnovan predlog Miškovićevog branioca od 4. oktobra da sud donese novo rešenje kojim će se do sada položeno jemstvo od 12 mil EUR zameniti za manji iznos, tako što će odrediti jemstvo od 1 mil EUR u gotovini ili u stavljanju hipoteke za iznos jemstva na nepokretnostima koje su u Miškovićevom vlasništvu.

Inače, Specijalnom sudu u Beogradu 24. novembra bi iz drugog pokušaja trebalo da počne ponovoljeno suđenje vlasniku Delta holdinga i njegovom sinu Marku Miškoviću i ostalim optuženim za utaju poreza, kao i optuženima u slučaju oštećenja Fabrike maziva iz Kruševca.

Miroslavu Miškovoću se ponavlja suđenje zbog optužbi za pomaganje sinu da utaji porez od oko 320,3 miliona dinara, a zbog toga su optuženi i Živojin Petrović i Jadranka Bardić.

U ovom procesu ponovo se sudi i vlasniku Nibens grupe Milu Đuraškoviću takođe zbog utaje poreza, kao i zbog sumnje da je sa saradnicima oštetio kruševački FAM (fabrika maziva).

Đurašković je prvooptuženi u ovom procesu a posle slede njegovi saradnici, dok su Miškovići navedeni u optužnici nakon njih.

Suđenje im se ponavlja po nalogu Apelacionog suda u Beogradu, koji je u septembru ukinio prvostepenu presudu kojom su Miškovići i Đurašković bili osuđeni za poresku utaju i naložio da im se suđenje ponovi za to delo, a Đuraškoviću i njegovim saradnicima i za zloupotrebe sa kruševačkom Fabrikom maziva (FAM).

Mišković i Đurašković kao i još četiri okrivljena su zbog nedostatka dokaza odlukom Apelacionog suda pravosnažno su oslobođeni optužbi za zloupotrebe sa putarskim preduzećima, zbog čega su bili prvobitno uhapšeni u decembru 2012.

Na ponovljenom suđenju svi optuženi će imati priliku da ponovo iznesu svoje odbrane, a sud da otkloni nedostatke zbog kojih su prvostepene presude ukinute.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.