Izvor: seebiz.net | Petak, 26.09.2008.| 13:26

Uskoro sertifikacija "leskovačkog ajvara" - za obuku pravljenja ajvara po evropskim standardama prijavilo se oko 60 povrtara

Regionalna privredna komora u Leskovcu pokrenula je projekat zaštite i sertifikacije "leskovačkog ajvara" u šta će biti uloženo 70.000 EUR.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, u projektu osim Regionalne privredne komore Leskovac učestvuju i privredna komora italijanske oblasti Siena i Ministarstvo poljoprivrede Srbije. Predsednik Privredne komore Siena Vittorio Galvani je naglasio da će "leskovački ajvar" biti prvi proizvod iz Srbije čiju će sertifikaciju pomoći ta komora.

- To će omogućiti plasman ajvara na zahtevno evropsko tržište, dodao je. Stavićemo akcenat na obuku proizvođača, odnosno na tradiciju tog kraja, životno okruženje i plasman na savremeni način - kazao je Galvani, koji je prethodno probao ajvar leskovačkih domaćica.

Za obuku spravljenja ajvara po evropskim standardama, koju će održati domaći i stručnjaci iz Siene, prijavilo se oko 60 povrtara, leskovačkih domaćica i prerađivača sirovih paprika. Prema procenama lokalnog Zavoda za poljoprivredu, u leskovačkom kraju se godišnje proizvede oko 9.000 tona kvalitetnih paprika.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.