Izvor: eKapija | Četvrtak, 23.11.2017.| 14:54

Kraljevo i Valjevo uskoro će osvetljavati Hrvatska elektroprivreda - Bez promene snabdevača pre isplate višemilionskih dugova EPS-u

Ilustracija (Foto: Take Photo/shutterstock.com)
Vest o tome da Hrvatska elektroprivreda (HEP) ulazi na tržište električne energije Srbije podligla je poslednjih dana mnogo prašine. Iako je ova kompanija još tokom maja i juna ove godine na javnim nabavkama za snabdevanje električnom energijom za javno osvetljenje i rad gradskih fontana u Kraljevu i javno osvetljenje i semafore u Valjevu izabrana kao najpovoljniji ponuđač, ova vest našla se u žiži tek poslednjih dana, pošto je Hrvatska elektroprivreda nedavno saopštila da u Srbiji već snabdeva strujom preduzće Cimos i da će uskoro isporuka električne energije krenuti i za ova dva grada.

Tina Jakaša, direktorka HEP Opskrbe, potvrdila je za naš portal da se u toj kompaniji pripremaju za isporuku struje za Valjevo i Kraljevo.

- Na tenderima koje su te lokalne samouprave sprovele, bili smo najpovoljniji ponuđač. Ugovori su potpisani sredinom ove godine i očekujemo da će njihova realizacija početi do kraja ovog meseca ili do sredine decembra - kaže za eKapiju Jakaša.

Oba ugovora potpisana su na 12 meseci. Ugovorena vrednost sa Kraljevom je 66.265.000 dinara bez PDV-a, dok je sa Valjevom sklopljen ugovor u iznosu od 22.966.348,20 dinara bez poreza.

Kako objašnjava naša sagovornica, tržište Srbije je važno za dalji razvoj HEP Opskrba i firme HEP Energija koja posluje u Srbiji, a trenutno su im u fokusu poslovanja veliki kupci, kompanije, kao i industrijska postrojenja.

Kraljevo i Valjevo na rezervnom snabdevanju

Povodom najave iz HEP-a da su u toku završne pripreme za realizaciju dva projekata, najpre je reagovala Elektroprivreda Srbije (EPS), koja je bila jedan od učesnika na oba tendera, a potom i Ministarstvo energetike.

Naime, kako je saopštio EPS, koji trenutno snabdeva strujom te dve lokalne samouprave, promena snabdevača ovim energentom nije moguća pre izmirenja duga. Kako je navedeno, ova dva grada duguju više desetina miliona dinara tom javnom preduzeću a, kako se dodaje, "nije retka pojava da kupci koji imaju neizmirena i značajna dugovanja pokušavaju da izbegnu plaćanje svojih obaveza raspisivanjem javnih nabavki", te je "namera u takvom slučaju da promene snabdevača u trenutku kada već duže vreme ne plaćaju svoje račune aktuelnom snabdevaču".

- Zakonska je obaveza da se pre menjanja snabdevača, prema prethodnom izmiri dug. Grad Valjevo je tri puta pokušao da to izbegne. Kraljevo je, u vreme raspisivanja tendera za snabdevanje za potrebe javne rasvete, imalo dug prema JP EPS od tri mesečne fakture, što je ukupno oko 45 miliona dinara. I Valjevo je imalo višemesečna dugovanja prema JP EPS, koja su u trenutku raspisivanja javne nabavke iznosila čak 6 mesečnih faktura, tačnije 40 miliona dinara. Oni nisu u potpunosti ni do danas izmirili svoje obaveze. Iako je EPS imao pravo da primeni meru isključenja ovih kupaca, Elekteroprivreda Srbije ih je prebacila na rezervno snabdevanje, kako bi građani imali javno osvetljenje u svom mestu i bili bezbedni - navodi se u saopštenju EPS-a, izdatom u sredu (22. novembra 2017. godine).

Kako je za eKapiju rečeno u tom javnom preduzeću, Kraljevo i Valjevo su i dalje na rezervnom snabdevanju. Ipak, na pitanje zašto iz EPS-a do sada nije bilo reakcije, s obzirom na to kada su nabavke sprovedene, nismo dobili odgovor, već nam je rečeno "da ne mogu da daju dodatne informacije osim onih navedenih u saopštenju".

Kako je u njemu navedeno, "EPS, kao i ostali snabdevači, učestvuje na tenderima velikih komercijalnih kupaca, sa cenom koja je ispod tržišne i kada je reč o ovoj kategoriji kupaca. Prema podacima Eurostata, komercijalne cene prema nivou potrošnje u prvoj polovini 2017. veće su u Hrvatskoj nego u Srbiji za čak 28,6%, kada je reč o potrošnji od 500.000 do dva miliona kWh".

Bez promene pre izmirenja duga

Ovim povodom oglasio se i ministar energetike Aleksandar Antić. Kako prenosi Beta, on je u četvrtak (23. novembra 2017. godine) izjavio da ova dva grada neće moći da promene snabdevača strujom za javnu rasvetu dok najpre ne izmire dugove EPS-u. Antić je istakao da je Zakon o energetici predvideo takve situacije i da zabranjuje promenu snabdevača ako prema prvom snabdevaču postoje bilo kakva dugovanja.

- Kraljevo i Valjevo, kada je o javnoj rasveti reč, neće moći da promene snabdevača dok ne izmire ukupne dugove prema prethodnom. Na šta bi to ličilo kada bi svako ko duguje nekome za struju ili gas u jednom trenutku rekao - pa dobro, ja ću sad da promenim snabdevača i ima da me snabdeva neko drugi - naveo je ministar, a prenosi Beta.

Ponude za javnu nabavku za snabdevanje električnom energijom u Kraljevu, osim HEP-a, dostavio je i EPS, čija je ponuda odbijena, jer prelazi planirani iznos javne nabavke. Na tenderu u Valjevu, osim ova dva preduzeća, učestvovao je i NIS.

U Gradskoj upravi Kraljeva za naš portal kažu da je javna nabavka sprovedena po proceduri i da je ponuda HEP-a bila povoljnija od one koju je dostavio EPS. Kako za eKapiju objašnjava gradonačelnik Predrag Terzić, ponuda EPS-a prelazila je vrednost javne nabavke za više od 5% od predivđene, što bi im, kao domaćem proizvođaču, omogućilo da traže dodatnu proceduru.

- Nama nije važno od koga ćemo nabavljati struju, već da je dobijemo po što nižoj ceni, a to je svakako u ovom slučaju ona koju je ponudila Hrvatska elektroprivreda (HEP). EPS-u sada dugujemo oko 15 miliona i taj iznos ćemo isplatiti u što kraćem roku - kaže za eKapiju Terzić.

Odgovore iz Gradske uprave Valjeva nismo dobili do objave ovog teksta.

Podsetimo, tržište električne energije u Srbiji otvoreno je od 1. januara 2015. godine, što znači da svi kupci imaju pravo odabira snabdevača. Na njemu trenutno učestvuje 106 snabdevača, od kojih 43 za trgovinu električnom energijom na veliko.

Kako je navedeno u saopštenju EPS-a, ovo javno preduzeće snabdeva 98% tržišta komercijalnih kupaca električne energije.

Katarina Stevanović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.