Izvor: eKapija | Četvrtak, 23.11.2017.| 15:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

York Capital Management i Elements Capital Partners dali ponudu za Victoria grupu - Dogovor do 4. decembra?

York Capital Management i Elements Capital Partners dostavili su zajedničku ponudu za otkup akcija Victoria grupe sa namerom da investiraju u poljoprivredni sektor u Srbiji.

Kako za eKapiju kažu predstavnici za odnose sa javnošću York Capital Managementa, investitori su nakon detaljnog sagledavanja Victoria grupe, njenih resursa i potencijala, odlučili da ulože 100 mil EUR sa ciljem da "stabilizuju poslovanje ove kompanije i odu korak dalje u rastu i razvoju njenog rada i poslovanja".

- Već duži period razgovaramo sa svim ključnim akcionarima Victoria grupe i želimo da ih podržimo i sarađujemo sa njima kako bismo stabilizovali i razvili postojeći posao i razvijamo nove tokove prihoda - kažu u ovom konzorcijumu za eKapiju.

Na pitanje da li su upoznati sa finansijskim obavezama Victoria grupe, odgovaraju potvrdno i dodaju da pregovori sa svim ključnim zajmodavcima i poveriocima u poodmakloj fazi, kao i da su "spremni da preuzmu plaćanje ovih obaveza u zavisnosti od ishoda pregovora".

Takođe, investitori planiraju da dokapitalizacijom sačuvaju 1.700 radnih mesta i otvore mogućnost za zaposlenjem dodatnih 500 radnika, kao i da sačuvaju 4.000 farmera koji zavise od poslovanja Victoria grupe.

Poslovni plan konzorcijuma predviđa rast poslovanja i značajan izvoz koji će osigurati postojeće poslove i omogućiti dalje zapošljavanje na teritoriji Srbije.

- Snažno međunarodno investiciono i strateško partnerstvo koje pruža konzorcijum osiguraće da Victoria grupa i Srbija postanu globalni centar agrobiznisa - navode i dodaju da će "Grupa i njene podružnice imati, uz kvalitetno investiranje, čvrst put ka daljem rastu".

Kako kažu u ovom konzorcijumu, planovi su da se deo sredstava uloži u razvoj novih tehnologija, uključujući najmodernije fabrike za proizvodnju hrane i uzgoj stoke, kako bi unapredili izvoz domaćih poljoprivrednih proizvoda, što uključuje kompanije Sojaprotein, SP laboratorije i Veterinarski zavod u Subotici.

Plan je da se, uz refinansiranje obaveza Victoria grupe, trenutnom rukovodećem timu pridruže i eksperti sa strane kako bi izgradili međunarodnu agrobiznis grupu sa sedištem u Srbiji.

Dogovor do 4. decembra?


Investitori nameravaju da najkasnije do 4. decembra završe potpisivanje ugovora.

Sojaprotein
Ovo bi bila prva investicija u ​​Srbiji ovog konzorcijuma koji, kažu, već neko vreme prati razvoj agrobiznisa u zemlji i sada namerava da napravi sigurnu i dugoročnu investiciju. To, dodaju, "pokazuje poverenje konzorcijuma u ​​ekonomsku klimu i politiku razvoja poljoprivrede koju sprovodi Srbija".

York Capital Management je globalna investiciona kompanija osnovana 1991. godine u Njujorku, a prema poslednjem finansijskom izveštaju iz 2016. godine njihova investiciona ulaganja iznosila su 21,7 mlrd USD što ih svrstava u 20 najvećih hedž fondova u svetu.

Elements Capital Partners
je kompanija koja se bavi ulaganjem i investicijama u privatni sektor u Jugoistočnoj Evropi i osnovana je 2010. godine.

Do sada je York Capital Management uložio oko 300 mil EUR u region, a u sklopu ovog fonda nalaze se i slovenačke kompanije Delo prodaja, Terme Čatež i izdavačka kuća DSZ, kao i investicije u Rumuniji.

Bez komentara o interesovanju MK grupe

Nedavno su se pojavile informacije da je i srpska MK grupa zainteresovana za Victoria grupu, a u konzorcijumu York Capital Management i Elements Capital Partners kažu da "ne žele da komentarišu glasine na tržištu i spekulacije o interesima drugih stranaka za kupovinu Victoria grupe".

I Victoria grupa bez komentara


Istovremeno, u kompaniji Victoria grupa za eKapiju ponovili su svoj stav izrečen nakon prvih informacija o mogućoj prodaji.

- Kao jedna od najvećih agroindustrijskih kompanija u Srbiji, Victoria grupa kontinuirano dobija i razmatra opcije za strateška partnerstva, zajedničko investiranje, merdžere i akvizicije našeg poslovnog sistema ili privrednih subjekata u okviru njega. U ovom trenutku ne možemo da komentarišemo dalje planove i razgovore sa potencijalnim partnerima - naveli su u ovoj kompaniji.

M.V.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.