NavMenu

Trgovinska razmena Srbije i Austrije može premašiti 1,2 mlrd EUR u 2017. godini

Izvor: Beta Četvrtak, 23.11.2017. 08:18
Komentari
Podeli
(Foto: DeiMosz/shutterstock.com)
Direktorka Predstavništva Privredne komore Srbije u Austriji Nada Knežević izjavila je u sredu (22. novembra 2017. godine) da bi trgovinska razmena Srbije i Austrije ove godine mogla da premaši 1,2 mlrd EUR.

Ona je novinarima u Beču kazala da je u prvih šest meseci ove godine zabeležen veliki rast izvoza iz Srbije u Austriju od 19,8%, a zabeležen je i rast izvoza iz Austrije u Srbiju od 10,8%.

- Austrija je u Srbiju tokom 2016. godine izvezla nešto preko 615 mil EUR robe, dok je Srbija izvezla nešto više od 420 mil EUR. Trgovinska razmena je bila negde oko 1,36 mlrd EUR - kazala je Nada Knežević tokom sastanka sa novinarima koji je bio organizovan uoči Bečkog bala.

Ona je istakla da trgovinska razmena Srbije i Austrije tokom poslednjih šest godina kontinuirano raste, podsećajući da je u 2016. godini prvi put u istoriji trgovinskih odnosa prešla milijardu evra.

Prema njenim rečima dve države najviše razmenjuju robu iz metalskog sektora, poput vozila, ili građevinske opreme, a dodala je da je Austrija snažno investirala prethodnih godina u Srbiju.

- Primećujemo snažnije interesovanje (za ulaganje u Srbiju) austrijskih srednjih, takozvanih porodičnih firmi. Srednje preduzeće po njihovoj kategorizaciji podrazumeva firmu koja ima između 50 i 250 zaposlenih i promet više od 250 mil EUR. To je nešto što je novo i gde bi mogao da se napravi bolji rezultat - rekla je Nada Knežević.

Predsednik Privredne komore Austrije Kristof Macneter rekao je da je Austrija najveći investitor u Srbiji sa 2 mlrd EUR vrednosti investicija.

Macneter, koji je generalni sekretar Socijaldemokratske partije Austrije, predočio je da postoji veliki interes za proširenje te saradnje u partnerstvu sa Srbijom.

On je dodao da se mnoge austrijske kompanije povlače sa austrijskog tržišta premeštajući proizvodnju u Srbiju gde koriste nizak nivo plata i visoku kvalifikovanost radne snage.

Ocenio je da će se takva situacija promeniti kada porastu zarade i Srbija se integriše u EU, ističući da bi Srbija pretpristupni period trebalo da iskoristi kako bi se razvila od zemlje jeftine radne snage do visoko tehnološki obrazovane zemlje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.