NavMenu

Drvo kao inspiracija za neobične komade - Beogradska RMD Manufaktura spaja umetnost i zanat u izradi nameštaja

Izvor: eKapija Sreda, 22.11.2017. 13:48
Komentari
Podeli
Beogradska RMD Manufaktura već 5 godina bavi se proizvodnjom jedinstvenog komadnog nameštaja. Kao što i sam naziv firme kaže, za razliku od serijske proizvodnje, sedmoro zaposlenih u ovom studiju izrađuje komadni nameštaj za stambeni i poslovni prostor, po želji i meri, u skladu sa potrebama i zahtevima kupaca.

Glavni sastojak u "receptu" po kom u Manufakturi izrađuju proizvode je puno drvo. Ipak, koriste i druge elemente, poput metala i stakla, a to zavisi od zahteva kupca.

Osim kombinovanja elemenata, u Manufakturi kombinuju i različite tehnike, pa je jedna od mogućnosti i redizajn – davanje novog izgleda starom nameštaju. To im pruža mogućnost "igranja" idejama i formama iz prošlosti i sadašnjosti, ali u savremenim materijalima, koji su odlika današnjice. Suština je u tome da pronađu arhetip u nekom predmetu (komadu namešaja) i redizajniraju ga, daju mu novu formu, ali tako da osnova bude zadržana.

Osnovna ideja sa kojom je RMD Manufaktura osnovana 2012. godine bila je spajanje dizajna i umetnosti, uređenja enterijera i savremenog slikarstva, vajarstva i arhitekture. Sve to pokušali su da spoje arhitekta enterijera i dizajnerka nameštaja Milena Marković i slikar i vajar Rade Marković, kada su osnovali studio za dizajn nameštaja, projektovanje i uređenje enterijera.

Za pet godina od pokretanja posla, zadovoljni su onim što su uradili u spajanju svih tih elemenata, a potvrda uspeha je, prema rečima Milene Marković, i izlazak na inostrano tržište.

- U poslednjih pet godina smo od malog posla uspeli da napravimo Manufakturu sa ozbiljnim mašinama. Da bi naša priča bila onakva kakvom smo je zamislili, veliki napor i trud ulaže čitav tim, koji čini nas sedmoro stalno zaposlenih - počinje razgovor za eKapiju Milena Marković.

Taj tim, prema rečima naše sagovornice, u zavisnosti od potrebe se i proširuje, angažovanjem dodatnih saradnika. Svi oni bave se različitim dizajnerskim disciplinama, kako bi enterijeru i nameštaju dali originalnu crtu i karakterističan izgled.

S obzirom na to da nije reč o serijskoj proizvodnji i vreme izrade ovog nameštaja je različito i zavisi od toga koliki su zahtevi.

- Ponekada nam je potrebno nekoliko dana, a izrada pojedinih komada traje i čitavu godinu - objašnjava sagovornica eKapije.

Kako dodaje, bez obzira na to što je takva izrada skuplja od serijske proizvodnje, uspevaju da dospu do kupaca i održe se na tržištu nameštaja, na kome imaju ozbiljne konkurente.

- S obzirom na to da "prosečan kupac" u Srbiji nema dovoljno finansija za dizajn, prilagodili smo cene tako da svi mogu sebi da priušte bar neki komad nameštaja od drveta dizajniranog u našem studiju. To je i naš najveći izazov - da se držimo cilja u ovakvim uslovima, da naš dizajn i komadi uđu u domove - kaže Milena Marković.

Osim kupaca širom Srbije, komadi beogradske Manufakture svoje mesto našli su i na inostranom tržištu.

- Počeli smo da izvozimo - mesečno oko 15 do 20 komada nameštaja. Nije reč o velikim količinama, ali na sve načine radimo na tome da ih povećamo - kaže Marković.

Nešto iz svog proizvodnog opusa, studio RMD Manufaktura predstavio je na nedavno održanom Sajmu nameštaja u Beogradu. Prema rečima naše sagovornice, i ova manifestacija je jedan od načina na koji pronalaze kupce.

- Tu dolaze ljudi koji žele konkretne stvari za svoj dom ili poslovni prostor, kao i firme sa kojima je moguća saradnja. Sajam se pokazao kao dobar način prezentacije firme i proizvoda, koji je iz godine u godinu sve bolji - zaključuje Milena Marković.

K.S.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.