NavMenu

Preduzeća u Srbiji na novac u proseku čekaju 139 dana - Nikada se ne naplati 7,6% potraživanja

Izvor: Beta Sreda, 22.11.2017. 13:17
Komentari
Podeli
(Foto: PureSolution/shutterstock.com)
Firme u Srbiji u proseku na naplatu potraživanja čekaju 139 dana, iako su zakonski rokovi mnogo kraći, saopštila je danas Mreža za poslovnu podršku.

Anketa te organizacije je pokazala da se na godišnjem nivou nikada ne naplati ukupno 7,6% potraživanja, jer firme kojima je isporučen proizvod ili pružena usluga budu blokirane ili odu u stečaj pre nego što izmire svoje dugove.

Na naplatu poraživanja najduže čekaju izvođači radova u energetici i na gasnim postojenjima i mrežama (219 dana), građevinske firme (203 dana), prehrambeni proizvođači (164 dana), tekstilne firme (163 dana), a najmanje se čeka naplata bankarskih usluga (13 dana) i usluga smeštaja u turizmu (53 dana).

Zakonski rok za naplatu potraživanja između privatnih firmi je 60 dana, a javni sektor je dužan da svoje obaveze izmiruje u roku od 45 dana.

Mreža je saopštila i da u odnosu na 2016. godinu kada je prosečna zaduženost anketirane firme bila 196,5% u odnosu na visinu upisanog kapitala, zaduženost je nastavila da raste i sada iznosi 202,7%.


- To znači da svaka prosečna firma trenutno ima dva puta više dugova od ukupnih sredstava s kojima je počela svoj rad, odnosno da je rizik od bankrotstva firmi koje posluju u Srbiji i dalje ekstremno visok, a u tome prednjače preduzetnici, mikro i mala preduzeća - navodi se u saopštenju Mreže.

Dugovanja za parafiskalne namete su prva na listi kod 29,7% anketiranih firmi, dugovi prema bankama za kredite i pozajmice kod 28,4%, prema dobavljačima i poslovnim partnerima kod 21,5%, a prema državi za poreske namete i carine kod 11,3% anketiranih.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.