NavMenu

Tartufi iz Srbije završavaju na crnom tržištu - Organizovani otkup neophodan za uređenje tržišta

Izvor: Dnevnik Sreda, 22.11.2017. 10:46
Komentari
Podeli
(Foto: Fabio Pagani/shutterstock)
Nekoliko belih tartufa ukupne težine od oko 850 grama prodato je prošle nedelje za 75.000 EUR na tradicionalnoj aukcijskoj prodaji u Albi, na severu Italije. Tartufe je putem satelitske veze kupio preduzetnik iz Hongkonga.

Dok u Italiji znaju koliko imaju i zašto im se količine tartufa smanjuju, u Srbiji se o tome samo nagađa.

Nagađa se i o tome koliko bi kilogram tartufa, bilo crnih bilo belih, koštao na tržištu, jer je svima jasno da je aukcijska cena nekoliko puta veća od one na pijacama. Tako na italijanskim pijacama kilogram ove retke delikatesne pečurke košta oko 6.000 EUR, dok je u drugim evropskim državama koje ih imaju, ona nekoliko puta manja.

Doktor Miroljub Milenković, penzionisani biolog Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković" iz Beograda, koji preko dve i po decenije proučava tartufe i koji je kao stručnjak učestvovao u podizanju petnaestak plantaža tartufa, objašnjava da je prosečna cena tartufa oko 1.000 EUR, dok ove godine, zbog suše, ona može dostići i 2.500 EUR po kilogramu.

Međutim, kaže, priča o tome da Srbija ima "crno" i "belo" zlato koje ne koristi na pravi način i da bi od toga mogla da zgrne silan novac, nije ni jednostavna niti tako lako ostvariva sa sadašnjim propisima.

- Sasvim bi drugačija priča bila da država organizuje otkup tartufa i da postoje, kao u nekadašnjoj Jugoslaviji, otkupne stanice u koje tartufari donose plodove koje su našli. Onda bi se znala i cena i količina otkupljenih tartufa, pa ne bi bilo nikakve "ilegale" niti prevare. Međutim, kod nas je zabranjeno vađenje tartufa, osim u naučne svrhe iako se već godinama zna da ih ima u hrastovim šumama - objašnjava doktor Milenković.


Milenković kaže da u Srbiji postoji potpuna zabrana sakupljanja tartufa na čitavoj njenoj teritoriji.

- Država je izdavala pod zakup šume privatniku i on ima pravo da angažuje tartufare i da oni sakupljaju plodove, koje kasnije prodaju. Oni su, dakle na neki način privilegovani da skupljaju tartufe, dok ostali to ne mogu da čine - zaključuje Milenković.

U Srbiji oko 70 vrsta tartufa


​​​​​​​Na prostoru Srbije pronađeno je oko 70 vrsta i podvrsta tartufa, pri čemu nisu svi jestivi, ali svakako predstavljaju veliko bogatstvo. Prve "sadnice" ovih pečuraka su se na našem tržištu pojavile 2001. godine i od tada je u Srbiji nastalo 15-20 plantaža tartufa od kojih još radi desetak. Na njima je uspelo uzgajanje te je dokazano da one mogu ovde uspevati i van prirodnog staništa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.