NavMenu

Niš uveo 11 građevinskih zona i smanjio porez za poljoprivrednike

Izvor: Novosti Sreda, 22.11.2017. 15:54
Komentari
Podeli
(Niš) Veće grada Niša donelo je u utorak, 21. novembra 2017. godine, odluku da područje grada Niša počev od 1. januara 2018. godine bude podeljeno na 11 zona, umesto na osam, čime će se omogućiti precizno razgraničenje građevinskog zemljišta od poljoprivrednog i šumskog zemljišta, a samim tim i pravičnija naplata poreza na imovinu.

Sekretar Sekretarijata za lokalnu poresku administraciju, Nina Ilić, kazala je da će se sa uvođenjem novih zona porez za poljoprivredno zemljište smanjiti oko tri puta, dok će porez za ostale nepokretnosti ostati u sadašnjim okvirima.

- Primera radi, za 10 ari poljoprivrednog zemljišta u sedmoj zoni porez će naredne godine iznositi samo 175 dinara - izjavila je Ilić.

Ona je navela da će za stan od 60 kvadrata, u trećoj zoni na Bulevaru Nemanjića, porez naredne godine iznositi 7.830 dinara, dok će porez za kuću od 100 kvadrata u četvrtoj zoni biti nešto manji od 7.000 dinara.

Direktor Zavoda za urbanizam Niš, Miroljub Stanković, izjavio je da će se uvođenjem novih zona za oko 80% poljoprivrednog i šumskog zemljišta ukinuti naplata poreza na imovinu.

- One parcele unutar građevinskog područja na kojima nisu izgrađeni objekti imaće prilikom oporezivanja povoljniji tretman nego do sada - istakao je Stanković.


Poreska rešenja koja su tokom godine dobili vlasnici njiva i šuma u niškom kraju izazvala su ove godine veliko ogorčenje Nišlija, jer su nakon promene namene zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko, iznosi poreza bili i do 80 puta uvećani.

Skupština grada Niša odlukom je poništila poreska rešenja za oko 7.000 domaćinstava i doneta su nova rešenja koja su bila na nivou prošlogodišnjih.

Da se slična situacija ne bi ponovila i naredne godine rešenje je pronađeno u povećanju broja gradskih zona.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.