NavMenu

Srbija godišnje gubi 400 mil EUR na građevinskom otpadu - Konferencija Industrija rušenja 24. novembra u Beogradu

Izvor: eKapija Utorak, 21.11.2017. 13:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Matej Kastelic/shutterstock.com)Ilustracija
Srpska asocijacija za rušenje, dekontaminaciju i reciklažu organizator je međunarodne konferencije Industrija rušenja 24. novembra u svečanoj sali beogradskog Rektorata.

Skup će otvoriti bivši rektor Branko Kovačević, a stručnjaci iz Srbije i Evrope govoriće o značaju reciklaže građevinskog otpada u razvijenim svetskim i zemljama EU, kao i o velikim, a neiskorištenim resursima kojima Srbija raspolaže, saopštili su organizatori. Naime, prema procenama stručnjaka, naša zemlja godišnje gubi preko 400 mil EUR zato što ne prerađuje građevinski otpad. Biće reči i o obavezama iz Poglavlja 27 pridruživanja EU, prema kojima je Srbija već ove godine morala da prerađuje 50% građevinskog otpada. Međutim, usled nedostatka adekvatnog zakonodavstva, školovanih stručnjaka i ekološke svesti, kod nas se pomenuti otpad, uglavnom neprerađen, odlaže po gradskim i divljim deponijama, njime se zatrpavaju reke i planine....


Konferencija će pokušati da inicira saradnju i koordinaciju obrazovanja, nauke i privrede, ne bi li se u skoroj budućnosti, školovanjem stručnih kadrova, i uz pomoć novih tehnologija, na resursima građevinskog otpada razvila jedna nova grana privrede, bazirana na proizvodnji čitavog niza novih građevinskih materijala, navode organizatori.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.