NavMenu

Emirati zainteresovani za srpsku Noru - Počeli pregovori o prodaji samohodne haubice

Izvor: Novosti Utorak, 21.11.2017. 15:40
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
Pregovori o prodaji srpske samohodne haubice Nora, unapređivanje vojno-obaveštajne saradnje, kao i saradnje u oblasti školovanja oficira - glavne su teme o kojima je ministar odbrane Aleksandar Vulin razgovarao u ponedeljak (20. novembra 2017. godine) sa svojim kolegom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamedom Ahmadom al Bavardijem al Falasijem.

Za Novosti, Vulin je rekao da su Emirati veoma zainteresovani za kupovinu srpske haubice Nora B-52:

- To je jedan od najboljih prozvoda odbrambene industrije Srbije, koji izaziva veliku pažnju u svetu. Našim domaćinima ćemo pokazati kako Nora dejstvuje, a demonstriraćemo i njenu preciznost i brzinu - kaže Vulin.

Ono što Noru čini atraktivnom na svetskom tržištu jeste veoma povoljna cena u odnosu na slične proizvode drugih zemalja, dok kvalitetom za njima uopšte ne zaostaje.

Srbija ima interes i za produbljivanje odnosa sa Emiratima na polju obaveštajne saradnje i očekuje se napredak i na tom polju. Ono što je sasvim izvesno jeste da će sve više oficira iz UAE dolaziti u Srbiju na školovanje i obuku.

- Ministarstva odbrane Srbije i Emirata već nekoliko godina imaju dobru saradnju. Sada smo razgovarali o potrebi za potpisivanjem konkretnih sporazuma koji će omogućiti da se veći broj pripadnika vojske UAE obučava kod nas na Vojnoj akademiji, ali i da im se stave na raspolaganje određeni medicinski kapaciteti kojima raspolaže Vojska Srbije - napominje ministar odbrane.


Kupci od Mijanmara do Bangladeša

Samohodna haubica Nora B-52 kalibra 155 milimetara tehnološki je jedno od najnaprednijih oruđa koje je u potpunosti razvijeno i proizvedeno u Srbiji. Reč je o borbenom sredstvu treće generacije. Odlikuju je veliki domet, do 60 kilometara, i izuzetna razorna moć. Oruđe je modularnog tipa, što omogućava isporuke u više različitih opcija, zavisno od potreba korisnika. Ovaj tip haubice proteklih godina svoje kupce je našao u armijama Kenije, Mjanmara i Bangladeša. Proizvođač Nore, kompanija Jugoimport SDPR razvila je i verziju ove haubice pod imenom Aleksandar koja će se uskoro naći u VS.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.