NavMenu

Žitni magacin u Novom Miloševu pretvoren u izložbeni prostor - Završena restauracija objekta

Izvor: Dnevnik Ponedeljak, 20.11.2017. 10:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: DenisFilm/shutterstock.com)Ilustracija
Zavod za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu saopštio je da je završena sanacija i adaptacija enterijera prizemlja i sprata Žitnog magacina u Novom Miloševu, koji je pretvoren u izložbeni prostor. Ovaj posao finansiralo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Radovi su izvođeni u dve faze - prva je obuhvatala prizemlje i trajala je od februara do maja 2015. godine, dok je sprat uređen u drugoj fazi – od juna do oktobra ove godine. Radnici su se pridržavali glavnog arhitektonsko-građevinskog projekta koji je izradila Direkcija za planiranje, izgradnju, uređenje i zaštitu životne sredine u Novom Bečeju.

Kako navode u zrenjaninskom Zavodu za zaštitu spomenika kulture, tokom radova u Žitnom magacinu, između ostalog, demontiran je stari pod i montiran novi patos od dasaka, po uzoru na prvobitni, restaurirana je drvena konstrukcija, sanirano stepenište, pri čemu su demontirana postojeća gazišta i montirana nova. Izrađene su i drvene vitrine za izlaganje predmeta postavke, a izvedeni su i konzervatorski radovi na metalnim vratima sa ulične i dvorišne fasade.


Prethodno je, tokom 2010. i 2011. godine, rekonstruisana oštećena krovna konstrukcija i postavljen je novi biber crep, s tom razlikom što nisu vraćeni limeni ventilacioni otvori. Radovi na restauraciji fasade privedeni su kraju tokom novembra.

Žitni magacin i kotarka bili su deo nekad moćnog i bogatog vlastelinskog imanja Lasla Karačonjija u Beodri, današnjem Novom Miloševu. Dvorac Lasla Karačonjija ubraja se u tip poljskog dvorca koji je izgrađen van urbanih gradskih naselja, a po pravilu je bio okružen ekonomskim zgradama, čija je uloga bila da omogući rad imanja tokom cele godine. Dvorac je bio objekat za stanovanje, ali i centar upravljanja imanjem.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.