NavMenu

Instant-plaćanje od 2018. i u Srbiji - NBS priprema uvođenje najsavremenijih transakcija

Izvor: Novosti Ponedeljak, 20.11.2017. 10:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: hedgehog94/shutterstock)Ilustracija
Sistem instant plaćanja koji treba da zaživi u Srbiji tokom iduće godine, omogućiće građanima i privrednicima da u bilo kom trenutku dana ili noći obave neophodno plaćanje, a da novac u roku od nekoliko sekundi "legne" na navedeni račun i odmah bude na raspolaganju primaocu, pišu Novosti u ponedeljak (20. novembra 2017. godine).

Za ovakve transakcije korisnicima će biti dovoljno samo posedovanje mobilnog telefona ili kompjutera, sa koga putem e-bankinga ili m-bankinga može da se pošalje nalog.

Ovaj najsavremeniji metod plaćanja u nadležnosti je Narodne banke Srbije, koja radi na uspostavljanju infrastrukture.

- Omogućićemo da ovom sistemu imaju pristup svi pružaoci platnih usluga u zemlji, uključujući i institucije e-novca, dok će učešće u sistemu za banke biti obavezno - objašnjavaju u NBS.

Ovaj koncept često se naziva i cashless cash, budući da pored trenutne potvrde o dostupnosti novčanih sredstava na strani platioca obezbeđuju i trenutnu dostupnost sredstava na strani primaoca.

- Osim gotovine, kupac će na prodajnom mestu moći da plati preko telefona, a prodavac će za nekoliko sekundi dobiti i potvrdu da je primio sredstva i ona će biti na njegovom računu, za razliku od platnih kartica, kod kojih to nije slučaj - objašnjavaju u NBS.


- Pružaoci platnih usluga, a time posredno i korisnici, će biti oslobođeni i plaćanja vrlo značajnih troškova prema kartičnim sistemima koje imaju kada se koriste platne kartice.

NBS će u okviru ovog sistema omogućiti i plaćanje mesečnih dažbina prema velikim komunalnim preduzećima koja budu zainteresovana za ovaj servis, pišu Novosti.

Nema nedostupnih

Transfer novčanih sredstava, putem instant plaćanja, treba da bude omogućen u svakom trenutku.

- Svi učesnici u sistemu biće u obavezi da omoguće konstantnu dostupnost usluge - napominju u NBS.

- Mogućnost da učesnik ne bude dostupan u toku dana nije predviđena, jer bi to značajno uticalo na poverenje korisnika u sistem.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.