NavMenu

Otkazi za radnike FŠV Goša - Šta fabrici iz Smederevske Palanke donosi stečaj?

Izvor: Politika Nedelja, 19.11.2017. 16:23
Komentari
Podeli
(Foto: J5M/shutterstock.com)
Da od ponedeljka (20. novembra 2017. godine) ne dolaze u fabriku, radnicima Fabrike šinskih vozila Goša saopštio je stečajni upravnik Aca Mitić. On je u petak (17. novembra 2017. godine) došao u Gošu da preuzme dužnost i stupi u posed imovine stečajnog dužnika. Zaposleni ga u tome nisu sprečili.

- Nije bilo problema i neprijatnih situacija. Razgovarali smo o rešenjima. Kako ne postoje finansijske mogućnosti da se plati angažovanje radnika doneo sam odluku da svima prestane radni odnos, a rešenja ću im tek uručiti jer ih ima 320, pa se potom mogu prijaviti na biro i ostvariti svoja prava - navodi za Politiku Aca Mitić.

Iako postoji mogućnost ulaganja žalbe na rešenje Privrednog suda u Požarevcu o otvaranju stečaja, nju u praksi nema ko da podnese. Za to bi jedino bio ovlašćen novopostavljeni direktor FŠV Goša Radiša Savić, ali sudeći po tome da se na sudu izjasnio da su stečajni razlozi nesporni i opozvao punomoćje pravnicima Goše, sva je prilika da ovaj predmet neće ni doći na višu sudsku instancu.

Iako ne može da komentariše odluku sudije Zvezdane Karaklajić, predsednik Privrednog suda u Požarevcu, Siniša Nedeljković, za Politiku kaže da veruje da je ona cenila sve činjenice.

- Stečaj nije i kraj firme - potvrđuje Nedeljković. Ipak, ovo je samo zakonska teorija, a kakva je sudbina FŠV Goša, znaće se kada stečajni upravnik sagleda finansijsko stanje. Zakonske mogućnosti su reorganizacija ili bankrotstvo, u kom slučaju Goša može da se proda kao pravno lice ili da se proda imovina kao stečajnog dužnika.

- Stečaj nije kraj, postoji mogućnost da stečajni upravnik ili dužnici podnesu predlog za reorganizaciju. Zakon o stečaju ne poznaje radni stečaj, pa bi se eventualna proizvodnja u fabrici nastavila samo u slučaju plana reorganizacije. Ako do toga ne dođe, proglasilo bi se bankrotstvo koje takođe ne znači kraj, jer se stečajni dužnik može prodati kao pravno lice, što je realna mogućnost imajući u vidu da je ta vrsta industrije zamrla i da je samo Goša ostala da se bavi šinskim vozilima - objašnjava Nedeljković.

Ali, stečajni upravnik već sad zna da on neće podneti plan reorganizacije, jer nema sredstava za pokretanje proizvodnje.

- Nemam obrtna sredstva, kako da kupim sirovine, repromaterijale. Osim mene po zakonu plan mogu da podnesu vlasnici kapitala i poverioci sa većim iznosom potraživanja u roku od 90 dana od otvaranja stečaja. Ako u tom roku niko ne dostavi plan reorganizacije, onda će se nastaviti sa bankrotstvom - unovčenjem imovine i namirenjem poverilaca - smatra Mitić.

Ali, radnici ne veruju u mogućnost nastavka proizvodnje.

- Reorganizaciju treba da želi naš gazda, a on da želi da mi radimo, ne bi gurao firmu u stečaj. Sve je jasno u našem slučaju - kategoričan je Milan Vujičić, predsednik sindikata FŠV Goša.

I on i njegove kolege iz Goše, strahuju kako i da li će uopšte u stečaju naplatiti neisplaćene plate, zbog čega su pola godine uzalud štrajkovali. Kažu da je stari-novi vlasnik Goše stavio hipoteku i zalogu nad imovinom i da niko od poverilaca, osim njega, neće moći da naplati u postupku stečaja, što mu je, ubeđeni su, bio i cilj.

Svi poverioci imaju pravo da u roku od 90 dana, a najkasnije 120 dana od objave oglasa u Službenom glasniku, prijave potraživanja, ali zaposleni imaju sve manje nade.

Prema rečima Siniše Nedeljkovića, stečaj poznaje izlučne poverioce koji tvrde da imaju pravo svojine ili drugo stvarno pravo na imovini, razlučne poverioce koji su obezbedili svoja potraživanja, recimo hipotekom, i neobezbeđene poverioce. Imovina pod hipotekom se prodaje, s tim da razlučni poverilac, u slučaju Goše njen vlasnik, ima prednost u namirenju iz vrednosti ostvarene prodajom te imovine i ako je njegovo potraživanje manje od vrednosti za koju je prodata imovina, ima mogućnost da se naplati u celosti, dok se ostali neobezbeđeni poverioci namiruju u procentu. Ovo delom potvrđuje tvrdnje pravnika Goše da je stečaj jedino dobar po njihovog vlasnika.

- Ako je situacija kako oni tvrde, velika verovatnoća je da će se to i desiti, ali stečajni upravnik je dužan da sva potraživanja svrsta u isplatne redove, pa se tako rangiraju i potraživanja po osnovu neisplaćenih zarada i doprinosa. Oni će se prvenstveno namiriti jer su u isplatnom redu koji prethodi ostalim komercijalnim poveriocima - kaže predsednik Privrednog suda Požarevac.

Tvrdnje radnika Goše da je sud požurio sa odlukom o stečaju, te da nisu cenjeni svi njihovi dokazi o navodnim falsifikovanim potraživanjima, ne želi da komentariše.

- Sud je slobodan u donošenju odluke u skladu sa zakonom i slobodnim sudijskim uverenjem, pa ako je sudija procenila da su ispunjeni uslovi za stečaj, nemam šta da dodam, niti sam ovlašćen. Za ostale tvrdnje moraju da se obrate policiji i tužilaštvu jer sud ne utvrđuje da li je neka podneta isprava falsifikat - navodi Nedeljković.

Na drugoj strani, Milan Vujičić kaže da su radnici Goše nadležnim organima već podneli najmanje dvadeset krivičnih prijava na koje niko nije reagovao, pa sumnja da će i sada.

Prvo poverilačko ročište zakazano je za 27. decembar pred Privrednim sudom u Požarevcu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.