Izvor: Beta | Nedelja, 19.11.2017.| 09:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

EK: Energetskom zajednicom do integracije zemalja Zapadnog Balkana u evropski energetski sistem

(Foto: Birute Vijeikiene/shutterstock.com)
Evropska unija želi da uz pomoć Energetske zajednice integriše Ukrajinu, Moldaviju, zemlje Zapadnog Balkana, ali i druge susedne države, u evropski energetski sistem, izjavio je potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič u Strazburu.

- Od samog početka našeg rada na Energetskoj uniji govorio sam da ne treba da se zaustavi na granicama EU jer je sasvim jasno da ako želimo da unapredimo našu energetsku sigurnost moramo da imamo veoma dobru saradnju i odnos sa našim susedima, i vidimo kako je to značajno za Ukrajinu, za Moldaviju, ali vidimo i da naša energetska bezbednost može dalje da se unapredi ako dobro sarađujemo sa zemljama kao što su Azerbejdžan ili Gruzija zbog Južnog gasnog koridora - rekao je Šefčovič u intervjuu za sajt NewEurope.

Šefčovič je rekao da treba iskoristiti Energetsku zajednicu "kako bi zemlje poput Ukrajine ili Moldavije ili države Zapadnog Balkana postepeno putem te zajednice usvojile zakonodavstvo EU koje njihova tržišta čine u većoj meri usklađenim sa evropskim tržištima i bolje integrisanim u evropski sistem".

Potpredsednik Evropske komisije zadužen za Energetsku uniju izjavio je i da EK takođe podržava inicijativu za gasno povezivanje u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi (CESEC).

Upitan za ulogu Rusije u tom regionu, Šefčovič je rekao da je "na tim zemljama da donesu odluku i vide mnogo više mogućnosti za usklađivanje svojih energetskih sistema i zakona o energetici sa EU ne samo zbog pitanja energetske bezbednosti", već i zbog, kako je naveo "zakona EU koji stvaraju uslove za modernizaciju energetskih tržišta", a time, između ostalog, demonopolizaciju, bolju povezanost i jaču regionalnu saradnju.

- To je nešto što je privlačno za te zemlje i zato one preferiraju da na tim pitanjima blisko sarađuju sa Evropskom unijom - rekao je Šefčovič.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.