Izvor: eKapija | Utorak, 21.11.2017.| 07:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

Mašina upravlja vozilom, naručuje robu, postavlja oglase - Kako veštačka inteligencija može da koristi kompanijama?

(Foto: Jirsak/shutterstock.com)
Primena veštačke inteligencije u poslovanju nije scena naučno fantastičnog filma nego realnost koja je već pokazala rezultate. Ova disciplina je jedna od najpopularnijih u svetu računarstva, ali i industrije. Statistika govori da su preduzetničke aktivnosti koje su pokrenuli ovi trendovi privukle tri puta više investicija u 2016. godini (između 26 mlrd i 39 mlrd USD), nego pre tri godine. Najveći deo investicija u oblast veštačke inteligencije sastoji se od internih troškova za istraživanje i razvoj velikih kompanija kao što su Amazon, Baidu i Google, kojima ne nedostaje gotov novac i koje svoje poslovanje baziraju na digitalnom okruženju.

Obrada velike količine podataka i adekvatna interpretacija dobijenih rezultata čini naše informacione sisteme inteligentnijim, a njihove odgovore na pitanja relevantnijim. Veštačka inteligencija je tehnologija koja omogućava nekom uređaju da, u zavisnosti od dobijenih podataka, tj. okoline u koju se taj uređaj postavi, formira izlaze na način da se ostvari zadati cilj. Takođe, jedna od osnovnih karakteristika veštačke inteligencije je i sposobnost da se prilagođava novonastalim promenama učeći iz pređašnjih rezultata i da na taj način unapređuje svoje delovanje u zavisnosti od nastalih promena u okruženju.

U studiji koju je objavio Globalni institut McKinsey, "Veštačka inteligencija: Sledeća digitalna granica?", a koja obuhvata analizu više od 3.000 kompanija koje su upoznate sa VI širom sveta, utvrđeno je da su kompanije koje su među prvima počele primenu VI među vodećima u svojim industrijama.

Te kompanije primenjuju VI u svim tehnološkim grupama, koriste VI u najvažnijem delu lanca vrednosti, primenjuju VI da bi povećale prihode ali i smanjile troškove i da u tome imaju punu podršku izvršnih rukovodilaca. Kompanije koje i dalje nisu uvele veštačku inteligenciju u većem obimu ili u najvažniji segment svog poslovanja, nisu uverene da postoji poslovna argumentacija u prilog VI, niti u to kakve bi prinose mogle da očekuju od investicije u VI, pokazali su rezultati istraživanja.

Međutim, prvi dokazi ukazuju na to da poslovna argumentacija u prilog primene i razvoja veštačke inteligencije i te kako postoji, te da VI može biti od konkretne koristi kompanijama koje su spremne da je upotrebe u različitim aspektima poslovanja. Prema istraživanju, kompanije koje su među prvima počele da primenjuju VI i koje, pored značajnih digitalnih kapaciteta, imaju i proaktivne strategije, mogu da se pohvale većim profitnim marginama i očekuju da će se jaz u pogledu učinka između njih i drugih firmi dodatno povećati u naredne tri godine.

(Foto: Arthimedes/shutterstock.com)
Sektori koji su na vrhu rang liste po Indeksu digitalizacije delatnosti Globalnog instituta McKinsey, poput visokotehnoloških i telekomunikacionih kompanija, kao i onih koje se bave pružanjem finansijskih usluga, takođe su i među vodećim kompanijama koje su primenile VI i imaju najambicioznije investicione planove. Tako, na primer, proizvođači automobila koriste VI da bi unapredili poslovanje i razvili vozila bez vozača, dok kompanije koje pružaju finansijske usluge koriste VI u funkcijama koje se tiču iskustva klijenata. Kako ove firme budu sve više koristile VI i pribavljale više podataka, kompanijama koje u tome kasne će biti sve teže da uhvate korak.

I kompanije u Srbiji koriste VI kako bi poboljšale svoje poslovne rezultate. Tako je oglasni portal KupujemProdajem.com u saradnji sa kompanijom NIRI IC iz Niša primenio veštačku inteligenciju, tačnije Machine Learning, i to za "čitanje" i klasifikovanje oglasa.

- Za naše korisnike je od suštinske važnosti da u tako ogromnom ekosistemu oglasi budu pravilno klasifikovani. Primera radi, da se oglas za iPhone objavi u odgovarajućoj grupi kategorije Mobilni telefoni, a oglas za traktor u odgovarajućoj grupi kategorije Poljoprivreda. Korisnici koji postavljaju oglase neretko odaberu pogrešnu kategoriju ili grupu, i onda naša administracija ima zadatak da takve oglase pravilno preraspodeli. Sada smo počeli taj posao da poveravamo veštačkoj inteligenciji, softveru koji je sposoban da "čita" tekst oglasa, prepozna šta je predmet oglašavanja i autonomno predlaže pravilnu klasifikaciju, pri čemu vremenom uči i postaje sve precizniji. U pilot projektu koji smo uradili nakon što smo sistem "nahranili" sa 22 miliona oglasa, imali smo veoma precizne rezultate, čak i do 98% kada su u pitanju kategorije! To nam omogućuje brži rad i smanjuje mogućnost ljudske greške – objasnio je osnivač portala Bojan Leković.

Machine Learning, kako nam objašnjavaju u domaćoj kompaniji ASW Inženjering, je oblast veštačke inteligencije koja se bavi dizajnom algoritama koji uče iz iskustva i koji su u stanju da vrše predviđanja događaja kroz modeliranje zakonitosti u podacima.

Buđenje svesti o važnosti podataka je preduslov za primenu savremenih tehnologija i alata baziranih na konceptu veštačke inteligencije i mašinskog učenja. Stari način odlučivanja, kažu u kompaniji ASW, u kome se vlasnici i direktori kompanija oslanjaju na iskustvo i intuiciju će primenom ovakvih rešenja otići u istoriju. Emocije su svakako neophodne, i zahvaljujući njima se mašina i čovek razlikuju, ali oslanjanjem samo na ta dva "parametra" proces odlučivanja se znatno ograničava.

(Foto: Nagy-Bagoly Arpad/shutterstock.com)
- Samo u retail business-u dnevno se preko našeg sistema proda više od 1,8 miliona artikala, na 2.750 registrovanih kasa. Do sada je instalirano više od 100 sistema na kojima radi preko hiljadu ljudi. Sve to generiše velike količine podataka i pravi velike baze podataka koje ASW podržava, već 27 godina, sada sa 60 zaposlenih – rekao je osnivač i generalni direktor ASW-a, Nenad Avlijaš.

U ASW-u nam objašnjavaju da kompanija mora dobro da poznaje svoje lojalne kupce i njihove navike u kupovini. Sve te informacije su sadržane u podacima, a mere se u broju kupljenih artikala, vrsti artikala, načinu plaćanja itd. Tumačeći te podatke dolazimo da tzv. personalizovanih prodaja gde su kompanije u stanju da upoznaju svakog od svojih kupaca i da budu proaktivni u zadovoljenju njihovih potreba.

- Druga prednost je mogućnost povećanja profita bez povećanja obima posla. Postizanje efektivnosti i efikasnosti u poslovnim procesima dovodi do racionalizacije troškova što direktno utiče na poslovni rezultat. Npr. jedna od značajnih troškovnih stavki u svakoj kompaniji jesu zalihe. Mašinsko učenje pruža mogućnost da se predvidi stanje zaliha u određenom trenutku. Sistem alarmira kada predvidi da će jednog određenog dana u budućnosti nivo zaliha pasti ispod optimuma, ali isto tako upozorava kada predvidi da će se zalihe neracionalno gomilati na stanju – objašnjavaju u ASW-u.

Uprkos svim tim investicijama, veliki deo početka primene VI van tehnološkog sektora je tek u ranoj, eksperimentalnoj fazi. Pretpostavlja se da će veštačka inteligencija u trenutku kada doživi svoju punu ekspanziju radikalno promeniti svet današnjice i način na koji ljudi i privreda obavljaju svakodnevne aktivnosti.

Države poput Amerike, Kine, Južne Koreje i Velike Britanije su razvile "ekosisteme" VI i usvojile nacionalne strateške planove sa značajnim naglaskom na VI, u nekim slučajevima uz podršku inicijativa za finansiranje VI vrednih više milijardi dolara.

Ipak, ostaje bojazan da će veštačka inteligencija u potpunosti zameniti čoveka. Za nju, prema mišljenju struke, nema mesta. Ipak, čovek je neophodan za donošenje odluka i vrednosnih sudova na osnovu procena dobijenih od računara.

- Mašine nikada neće zameniti čoveka, ali će značajno pomoći ljudima da budu efikasniji u radu - kažu u ASW-u.

Kompletan sadržaj biltena Industrija - Nove tehnologije povećavaju konkurentnost pročitajte OVDE.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE