NavMenu

Osnovica za obeštećenje oduzete imovine 13,7 mlrd EUR - Vlada određuje koeficijent za isplatu

Izvor: Novosti Nedelja, 19.11.2017. 16:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: AVN Photo Lab/shutterstock.com)Ilustracija
Osnovica obeštećenja za oduzetu imovinu, koju država ne može da vrati u naturalnom obliku, već mora da je obešteti, iznosi 13.685.522.511 EUR saznaju Novosti u Agenciji za restituciju.

Na redu je Vlada, koja bi vrlo brzo trebalo da donese koeficijent po kom će se obračunavati konkretni iznosi za isplatu građanima, pišu ovaj beogradski list.

Zakon je predvideo da država za obeštećenje odvoji 2 mlrd EUR. Taj iznos će biti podeljen sa ukupnom vrednošću koju je utvrdila Agencija. Tako dobijen koeficijent množiće se sa iznosima iz pojedinačnih rešenja.

- Kada Vlada utvrdi koeficijent i donese uredbu kojom će utvrditi osnovne elemente obveznica, iznos emisije, i uslove njihove distribucije i naplate, Agencija će donositi pojedinačna rešenja u kojima će utvrditi iznos obeštećenja, rokove i akontaciju - objašnjavaju u Agenciji.

Na osnovu tih rešenja, podnosioci zahteva moći će da naplate akontaciju u novcu, i to 10% od utvrđenog iznosa obeštećenja. Ostatak će dobiti u obeznicama, koje dospevaju u roku od 12 godina i isplaćuju se u u godišnjim ratama, počev od 15. decembra 2018. godine.

U Agenciji još dodaju da osobe koje su na dan stupanja na snagu zakona, a to znači 6. oktobra 2011. bile starije od 70 godina, obveznice dobijaju u roku od pet godina. Za one koji su na dan stupanja na snagu zakona bili stariji od 65, obveznice dostavljaju u roku od 10 godina. Obveznice če glasiti na ime osobe, biće prenosive i isplaćivaće se u evrima.

Maksimum kojim jedna osoba može da dobije, bez obzira na ukupnu vrednost oduzete imovine, zakon ograničava na pola miliona evra.

Posao određivanja vrednosti tražene imovine trajao je punih šest godina, koliko je Agencija, sa Poreskom upravom prikupljala podatke i procenjivala imovinu.

- Uprkos najavama o mogućim promenama zakona, uradili smo svoj posao u skladu sa aktuelnim zakonom i obračunali vrednost oduzete imovine za koju su podneti zahtevi za povraćaj. Ukoliko Vlada proceni da bi ovaj iznos mogao da ugrozi makroekonomsku stabilnost zemlje, uvek ostaje mogućnost da predloži promenu zakona - kaže direktor Agencije za restituciju, Strahinja Sekulić za Novosti.

Ovo, naravno, ne znači da se završilo naturalno vraćanje imovine. Ono je pri kraju, postupci koji su u toku biće okončani i tamo gde postoje uslovi, imovina će biti i fizički vraćene.

Po posebnom zakonu, crkvama i verskim zajednicama do sada je vraćeno oko 95% imovine, pišu Novosti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.