Izvor: Novosti | Nedelja, 19.11.2017.| 16:33

Klinički centar Srbije dobija iks-nož - Od septembra 2018. zračenje tumora novim aparatom

Ilustracija (Foto: shutterstock.com )
Za nešto više od 200 dana, prema odredbama ugovora koji je Ministarstvo zdravlja potpisalo sa kompanijom Magna Pharmacia, u Srbiju treba da stigne radioterapijski aparat za stereotaksičnu radiohirurgiju celog tela s pratećom opremom, saznaju Novosti.

Aparat za koji dr Danica Grujučić, šef neuroonkologije u Klinici za neurohirurgiju KCS, kaže da je savremeniji od sajber noža, skener, ultrazvuk i ostala prateća oprema, sa izgradnjom zgrade za ovu tehnologiju po sistemu "ključ u ruke", kao i obuka stručnjaka - ugovoreni su za 659.918.315,50 dinara.

Kupljen je aparat Varian Medical Systema za stereotaksičnu radiohirurgiju, pa će se kolokvijalno zvati iks-nož, jer je sajber zaštićeno ime drugog proizvođača.

- Realno je da sa radom na ovom aparatu, ako sve bude išlo glatko, počnemo 1. septembra 2018. - otkriva, za Novosti, Grujičić. - Na iks-nožu mogu da se tretiraju tumori u celom telu, od glave do pete, sa preciznošću do pola milimetra. Ipak, najveću primenu ima kod tumora kičme, pluća, vrata, glave i u terapiji tumora koji zbog veličine ne mogu da se tretiraju gama-nožem.

Za iks-nož "kandidati" su svi tumori veličine do pet i po centimetara, jer se kod većih gubi na preciznosti zračenja.

- Na ovaj način izbegava se i preterano zračenje zdravog okolnog tkiva - kaže Grujičić. - Značajno se skraćuje i vreme zračenja, pa ćemo na njemu ono što se zračilo četiri nedelje moći da zračimo za pet dana.

Dnevno 30 pacijenata

Iks-nož biće smešten u krugu Kliničkog centra Srbije, do Centra za gama-nož, u zgradi koja će se graditi na dva nivoa. Svakodnevno će na iks-nožu moći da se zrači do 30 pacijenata.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.