Izvor: Dnevnik | Subota, 18.11.2017.| 10:34

Institut za onkologiju Vojvodine dobija još dva linearna akceleratora 2018. godine

Ilustracija (Foto: zlikovec/shutterstock)
Institut za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici dogodine će nabaviti još dva aparata za zračenje, za šta će biti renovirana dva bunkera u staroj zgradi kameničke bolnice.

Prema rečima direktora Instituta Zorana Radovanovića, aparati će biti nabavljeni kreditom Svetske banke, uz pomoć Ministarstva zdravlja.

- Očekujemo da će u 2018. godini biti renovirana dva bunkera i instalirana dva nova akceleratora i jedan CT simulator. Bunkeri su u zgradi Kamenice 1 i postoje od kako je napravljen Institut. U jednom od njih je i sada aparat za zračenje, star 13 godina, koji bi u slučaju nabavke bio rasklopljen - kaže Radovanović.

U staroj zgradi Institut ima tri bunkera, od kojih su dva prazna. U dva će biti smešteni novi aparati za zračenje, a u trećem CT simulator, koji služi za planiranje zračenja.

- Potrebna je kompletna adaptacija bunkera, što podrazumeva i elektroinstalacije, ventilaciju, klimatizaciju. Svuda je i oplata od lamperije, što mora da se skida - navodi Radovanović.

Na zračnu terapiju trenutno čeka 302 pacijenta, dok je u septembru prošle godine na ovoj listi bilo 720 bolesnika.

Podsetimo, Institut za onkologiju Vojvodine prošle godine je dobio dva nova linearna akceleratora, u martu i septembru, te se od tada i smanjuju liste čekanja na ovu terapiju.

Institut sada ima dva stara aparata u Kamenici 1, od kojih jedan ima 13, a drugi devet godina i dva nova, nabavljena prošle godine, od kojih je jedan takođe u starom objektu, a drugi u Kamenici 2.

Nabavkom dva nova uređaja, Institut će imati ukupno pet mašina, jer će jedan stari aparat ostaviti u funkciji.

- U suštini, imaćemo jedan aparat više nego sada, ali će kvalitet zračenja biti daleko bolji s novim akceleratorima. S pet akceleratora moći ćemo da zračimo dnevno 250 pacijenata u dve smene, a sada je to do 200 - kazao je Radovanović.

Linearni ackeleratori koji će biti nabavljeni u narednoj godini su Varianovi aparati i oni će međusobno biti umreženi. To su savremeni uređaji koji ne koriste prirodan trajan izvor radioaktivnosti, nego se zračenje proizvodi u uređaju, i to samo dok je on u pogonu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.