Izvor: eKapija | Nedelja, 19.11.2017.| 15:59
Izdvojite članak Odštampajte vest

Još 100 mil EUR za preduzetnike, mala i srednja preduzeća - EIF i Banca Intesa potpisali ugovor o InnovFin garanciji

Draginja Đurić i Pjer Luiđi Đilbert
Evropski investicioni fond (EIF) i Banca Intesa potpisali su u petak (17. novembra 2017. godine) ugovor o InnovFin garanciji za podršku inovativnim preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima (MSP) u Srbiji.

Ugovor će omogućiti Banci Intesa da tokom naredne dve godine plasira očekivanih 100 mil EUR kredita inovativnim kompanijama uz podršku EIF garancije koja će pokrivati 50% svakog plasmana i Horizont 2020 okvirnog programa EU za istraživanje i inovacije, navodi se u saopštenju banke.

- Zahvaljujući današnjem ugovoru srpski preduzetnici će dobiti pristup dodatnim sredstvima za finansiranje razvoja novih proizvoda, usluga i projekata. Povećanje naše podrške u Srbiji je od ključnog značaja za ostvarenje zajedničkog cilja, a to je stvaranje pametnih, inkluzivnih i održivih ekonomija širom EU i u pridruženim zemljama - istakao je ovim povodom Karlos Moedas (Carlos Moedas), evropski komesar za istraživanje, nauku i inovacije.

Komentarišući potpisivanje ugovora, izvršni direktor EIF-a, Pjer Luiđi Đilbert (Pier Luigi Gilibert) rekao je da je Banca Intesa važan partner EIF-a koji beleži dobre rezultate u okviru COSME instrumenta, i da mu je drago zbog potpisivanja novog ugovora koji će podržati razvoj inovacija u zemlji.

- Ovo je već treći ugovor koji smo za samo godinu dana potpisali sa EIF-om, kako bismo dodatno podstakli rast privrede kroz pristup povoljnom finansiranju za preduzetnike i MSP. Nakon što smo im kroz COSME liniju obezbedili kredite za obrtna sredstva bez čvrstih kolaterala, kroz InnovFin program ćemo im ponuditi i dugoročne investicione kredite sa značajno relaksiranim sredstvima obezbeđenja. Verujem da ćemo na ovaj način pružiti dodatni doprinos očekivanom rastu kreditiranja privrede, kao i pokretanju novog investicionog ciklusa u Srbiji - izjavila je Draginja Đurić, predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa.

Cilj InnovFin garancije je da podstakne banke i druge finansijske institucije da uz podršku EU plasiraju kredite preduzetnicima i MSP do 499 zaposlenih kojima je potreban investicioni i/ili obrtni kapital za finansiranje istraživačkih, razvojnih i inovativnih aktivnosti, dodaje se u saopštenju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.