Izvor: seebiz.eu | Petak, 17.11.2017.| 12:18
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sberbanka u zamenu za dug Agrokora traži Mercator?

(Foto: sabthai/shutterstock.com)
Okružni sud u Ljubljani potvrdio je žalbu Sberbanke i odbacio valjanost Lex Agrokora za Sloveniju. Na taj način, ruska banka će moći da zatraži Mercator u zamenu za dug Agrokora.

Lex Agrokor, po kom su hrvatske vlasti preuzele upravljanje velikim dugovima koncerna Agrokor, prema mišljenju Okružnog suda u Ljubljani, ne poštuje načelo jednakog tretmana poverilaca.

Način sprovođenja restrukturiranja Agrokora koji je izabrala Hrvatska - takozvana materijalna konsolidacija - izjednačava poverioce koji su u različitim položajima.

Po Lex Agrokoru, poverioci koji imaju potraživanja prema bolje stojećim delovima Agrokorovog konglomerata bili bi plaćeni slabije nego inače, a oni koji imaju potraživanja od loših firmi u okviru koncerna biće plaćeni bolje nego što bi bili inače.

Ovo je u suprotnosti sa slovenačkim stečajnim zakonom, i zato što Agrokor ima poverioce i imovinu u Sloveniji, Okružni sud u Ljubljani nije prepoznao valjanost Lex Agrokora za Sloveniju.

Sud je prihvatio odluku na osnovu žalbe ruske Sberbanke, odnosno slovenačke filijale Sberbanke. Sberbanka je Agrokorov poverilac i traži da dobije deonice Mercatora, koji je među onim delovima Agrokora koji rade bolje.

Ukoliko bi u Sloveniji važio Lex Agrokor, vanredni upravnik hrvatskog kocerna Ante Ramljak bi mogao da proda Mercator i da prihod podeli svim kreditorima, kaže profesor na ljubljanskom Pravnom fakultetu Miha Juhart. Sada je najverovatnije da će Sberbanka pokušati da stekne veći deo Mercatora na sudu.

Ranije je Sberbanka preuzela 18,53% deonica u vlasništvu Agrokorove holandske kompanije Agrokor B. V.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.