NavMenu

Ciglane sa juga Srbije na gubitku zbog taksi Prištine - Izvoz smanjen za trećinu

Izvor: RTS Petak, 17.11.2017. 09:50
Komentari
Podeli
(Foto: dragunov/shutterstock.com)
Osim nedavne takse na uvoz brašna iz Srbije, Priština je još polovinom prošle godine uvela taksu na građevinski blok. Obe mere donete su zbog navodno niže prodajne cene po kojoj se roba prodaje kupcima sa teritorije Kosova i Metohije u odnosu na cenu u Srbiji. To je posebno pogodilo ciglane na jugu Srbije kojima je za prethodnih godinu dana izvoz smanjen za trećinu. O toj meri kojom se krši CEFTA sporazum biće reči sledeće nedelje na sastanku Sekretarijata CEFTA u Beogradu, gde će Priština od Beograda preuzeti predsedavanje toj organizaciji.

Ciglana Mladost u Topličkoj Maloj Plani, decenijama plasira 80% proizvodnje na tržište Kosmeta. Taj udeo je danas smanjen na oko 50%.

- Taksa od dva centa po komadu je 80 EUR po šleperu blokovske robe što podiže cenu na Kosmetu za 12 procenata. Zalihe su posledica i te mere jer umanjuje mogućnost prodaje i plasmana i dovodi u pitanje i opstanak naših fabrika - ističe direktor ciglane Mladost, Miloš Dušić.

Godišnji izvoz građevinskog bloka na područje Kosmeta dostizao je 10 mil EUR, dok je posle uvođenja takse smanjen na 7 mil EUR.

- Nama je najveće tržište KiM i najveći deo našeg materijala izvozimo dole. Na Kosmetu se dosta gradi, dosta se radi i ciglane sa juga Srbije su usmerene samo na to tržište. Konkurencija koja dolazi iz Srbije ne ide u prilog njihovim proizvođačima - rekla je Slavica Živković iz Grupacije proizvođača građevinskog materijala.


Kroz CEFTA mehanizam od Prištine je zatraženo da se mere ukinu.

- Nakon našeg zahteva da se mere ukinu i objasne, nemamo još nikakav odgovor s druge strane. O ovom smo obavestili i Evropsku komisiju - navodi Olivera Jocić iz Ministarstva trgovine.

Vrednost izvoza na Kosovo je oko 450 mil EUR, a uvoza iz pokrajine oko 20 mil EUR. Najviše se izvoze poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, a uvoze se sirovine.

- Mislim da bi trebalo dva ministarstva da porade i u okviru CEFTA sporazuma i u okviru drugih foruma, da se maksimalno relaksiraju i pronađu načini da kosovska roba nađe svoj put u Srbiju - rekao je Nenad Đurđević iz Privredne komore Srbije.

U prvoj polovini ove godine Srbija beleži povećanje i uvoza i izvoza sa potpisnicama CEFTA sporazuma i suficit u robnoj razmeni veći od milijardu evra.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.