NavMenu

Počela izgradnja gasovoda Arilje-Ivanjica

Izvor: eKapija Četvrtak, 16.11.2017. 11:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andrea Slatter/shutterstock.com)Ilustracija
Radovi na gasifikaciji Ivanjice počeli su u Priličkom polju, piše portal InfoLIGA.

Čelične cevi srednjeg pritiska, profila 219 milimetara obložene plastikom, u narednih desetak dana biće postavljene na potezu od podnožja Gradine do mosta u Donjem Radaljevu, dužine oko 2 km. Zatim se otvara nova trasa duga 4 kilometra, koja od pomenutog mosta vodi do priličke škole. Radove izvodi preduzeće Konvar iz Beograda, a njihov investitor je JP Srbijagas.

- Dinamika se prati, sve ide po planu mada imamo otežane uslove zbog vremenskih neprilika. Meštani uklanjaju svoje malinjake kroz koje prolazi projektovana trasa, a za nadoknadu štete su se dogovorili sa JP Srbijagas. Prepreka dakle nema, izlaze nam u susret maksimalno. Do sada je postavljeno oko 400 metara cevi - rekao je za InfoLIGU Dragiša Krivokuća, odgovorni izvođač mašinskih radova.

Gasifikacija Ivanjice kreće iz Arilja, preciznije iz naselja Virovo, jedna stanica će biti u Prilikama, druga u krugu fabrike Javor, treća kod Proletera i četvrta u okviru ŠPIK-a, gde se gasovod i završava.

U drugoj fazi biće postavljene inastalacije niskog pritiska za individualne priključke domaćinstava. Instalacije srednjeg pritiska od Arilja do fabrike ŠPIK, prema planu trebalo bi da budu gotove tokom naredne godine.

Odluku o potrebi izgradnje gasovodnih objekata radi završetka započete gasifikacije i obezbeđenja snabdevanja prirodnim gasom opštine Ivanjica donela je Vlada Srbije.


Vrednost investicije od oko 880 miliona dinara obuhvata povezivanje sa gasovodom u Arilju, nastavak primarne mreže gasovada i povezivanje sa već postavljenom mrežom u ivanjičkoj opštini.

Predlog da se čitav proces gasifikacije Ivanjice ubrza, potekao je na inicijativu predsednika opštine Ivanjica Zorana Lazovića, uz podršku savetnika za nemačke investicije u Srbiji Jorga Heskensa i vlasnika prduzeća Proleter Rajnera Baumbaha.

Izgradnja gasovoda je od velikog značaja za privredne subjekte, javne institucije i stanovništvo, a u znatnoj meri će uticati i na poboljšanje ekološke slike opštine, prenosi InfoLIGA.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.