NavMenu

Novi most kod Ostružnice gotov do novembra 2018.

Izvor: Tanjug Sreda, 15.11.2017. 15:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: MarchCattle/shutterstock.com)Ilustracija
Novi most na Savi kod Ostružnice, na obilaznici oko Beograda, biće završen 2018. godine, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, koja je obišla radove sa predstavnicima Evropske investicione banke.

- Jasno je da se ovaj most završava i sledeće godine biće gotov - rekla je Mihajlović novinarima.

Ona je naglasila da Srbija ima dugoročnu saradnju sa EIB u oblasti saobraćajne infrastrukutre i da finansiraju ne samoputeve i mostove već i železničku infrastrukturu.

Mihajlović je rekla da očekuje da će sa EIB biti dogvoreno finansiranje za nove projekte u oblasti infrastruktrue, a to su elektrifikacija i modernizacija pruge Niš-Dimitrovgrad i obilaznice oko Niša, gde se očekuje potpisivanje ugovora u decembru.

Železnički projekti koji će biti relizovani sa EIB su vredni 250 mil EUR, dodala je.

Takođe, Mihajlović očekuje sa EIB i ugovor za finansiranje prve deonice "Autoputa mira" Niš-Merdare-Priština, a to je Niš-Pločnik, u vrednosti od 212 mil EUR.

Ona je podsetila da EIB učestvuje i u rehabilitaciji puteva u Srbiji.

V.d. direktra Puteva Srbije Zoran Drobnjak je rekao da novi ostružnički most gradi Strabag sa domaćom Mostogradnjom i da se primenjuje nova tehnologija u Evropi i objasnio da se delovi mosta rade u fabričkim pogonima i da se onda sa vode montiraju na most.

Drobnjak je rekao da je trebalo da se most završi do marta 2018, ali da će zbog problema sa minama u Savi i promene tehnologije gradnje most biti gotov do novembra sledeće godine.

Šefica EIB-a za Zapadni Balkan Dubravka Negre je rekla da je sa njom i tehnička ekipa te banke iz Luksemburga.

Ona je rekla da je EIB ulagao u obilaznicu oko Beograda još devedesetih godina, ali da ona nije završena zbog dobro poznatih okolnosti, kao i da su 2007. i 2010. potpisali nove ugovore u iznosu od 100 mil EUR za završetak ovog dela obilaznice između Bubanj potoka i Batajnice.

- Do sada smo isplatili 80 mil EUR, ostaje još da se završi ovaj most u toku naredne godine, kao i petlja Petlovo brdo i onda smo završili taj deo ulaganja - navela je.

Kako kaže, od 2001. je EIB potpisalao sa Putevima Srbije sedam finansijskih ugovora, za razne projekte i dobar deo je završen.
Inače, izgradnja drugog mosta preko Save kod Ostružnice počela je u januaru 2016. Ukupna vrednost radova je 3,57 milijardi dinara, a finansira se sredstvima kredita Evropske investicione banke.

Most će biti dug gotovo dva kilometra i biće izgrađen paralelno sa postojećim mostom, u okviru izgradnje druge trake autoputa na obilaznici oko Beograda.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Vesti

Kako "očistiti" vazduh u glavnom gradu - Može li Beograd da sledi primer Varšave

Da se Beograd, zajedno sa Sarajevom, Skopljem i još nekim gradovima Zapadnog Balkana često nalazi na vrhu liste po aerozagađenju to više nije nikakva novost - Beograd je čas prvi, čas treći, čas 17. na ovoj listi, ali da je u prvih 20 gradova sveta često, to znaju svi koji redovnije prate Air quality izveštaje. Međutim, i jedan od gradova u Evropskoj uniji je takođe do ove sezone jesen/zima često bio u vrhu ove liste, ali nakon

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.