NavMenu

Mozilla ima novi pretraživač

Izvor: B92 Sreda, 15.11.2017. 13:12
Komentari
Podeli
(Foto: Toria/shutterstock.com)
Mozilla je u utorak (14. novembra 2017. godine) predstavila novu verziju svog internet pretraživača, odnosno pregledača, koja nosi ime Firefox Quantum. Ta kompanija tvrdi da je njen novi proizvod dva puta brži u radu u odnosu na poslednju verziju, predstavljenu pre pola godine.

Quantum ima veoma elegantan korisnički intrefejs, sa mogućnošću uređivanja toolbara prema potrebama i navikama korisnika. Novi pretraživač u svakom tabu korisnicima daje preporuke sajtova na kojima bi mogli da nastave započetu pretragu, navodi The Verge.

Ono što izdvaja Quantum je činjenica da u testu brzine pokazuje bolje performanse nego Google Chrome. Najveća prednost je njegova mala upotreba RAM memorije, tako da isti broj otvorenih tabova u Quantumu zauzima manje memorijskog prostora od Chromea. Upravo zbog toga, Google je na meti kritika već nekoliko godina.

Tako, na primer, na laptop računaru sa Intelovim procesorom Core i5, Quantum obavlja šest procesa za 20 otvorenih tabova, dok Chrome obavlja 21 proces za 14 otvorenih tabova.


Uprkos konkurenciji na polju browsera, Firefox koristi Google-ovu tehnologiju pretrage (search engine) kao glavnu za pretraživanje interneta u SAD, Kanadi, Hong Kongu i Tajvanu, što je posledica prethodnog raskida ugovora sa Yahoo-om. Ostalim korisnicima ponuđene su i mogućnosti izbora lokalizovanih opcija za pretraživanje.

Budući da je Quantum projekat otvoren za programere volontere, oko 700 autora je doprinelo pisanju njegovog koda. Za završetak projekta bilo je potrebno oko godinu dana.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.