NavMenu

Beograd dobija inovacioni centar Verokio, Niš naučno-tehnološki park - Potpisani ugovori o realizaciji projekata u IT sektoru

Izvor: Beta Sreda, 15.11.2017. 12:35
Komentari
Podeli
(Foto: watcharakun/shutterstock.com)
Predstavnici Vlade Srbije potpisali su ugovore o realizaciji tri projekta za unapređenje IT i naučno-istraživačke infrastrukture u Nišu i Beogradu, ukupne vrednosti 20,2 mil EUR.

Ugovore za izgradnju lamele Elektronskog fakulteta u Nišu, naučno-tehnološkog parka u Nišu i zgrade za projekat Verokio Instituta za fiziku u Beogradu potpisali su ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević, gradonačelnik Niša Darko Bulatović i direktor Instituta za fiziku Aleksandar Bogojević.

Ti projekti su deo podrške Vlade Srbije i Saveta za inovaciono preduzetništvo i inovacione tehnologije razvoju IT i naučne infrastrukture u Srbiji.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je posle potpisivanja ugovora kazala da će to ulaganje biti važno za digitalizaciju, obrazovanje, nauku, građevinsku industriju koja će raditi na tim objektima, ali i ukupan bruto domaći proizvod zemlje.

Prema njenim rečima, laboratorijska lamela bila je predviđena originalnim projektom Elektronskog fakulteta u Nišu još 1975. godine, ali nikada nije urađena. Sada će taj projekat, istakla je, biti realizovan. Podsetila je i da se o naučno-tehnološkom parku u Nišu govori više od 10 godina.

- Zbog toga nestrpljivo očekujem početak radova na svim tim projektima - rekla je predsednica vlade Srbije.

Za proširenje zgrade Elektronskog fakulteta u Nišu od 6.900 kvadrata obezbeđen je kredit od Evropske investicione banke u vrednosti od 5,2 mil EUR. Izgradnju naučno-tehnološkog parka u Nišu i nabavku opreme kreditiraće EIB sa 10 mil EUR. Tu će biti smešten i biznis inkubator za oko 30 startap kompanija, a postojaće i prostor za istraživanje i razvoj proizvoda većih kompanija.

Projekat Verokio beogradskog Instituta za fiziku, koji uključuje saradnju s vodećim svetskim naučno-istraživačkim centrima, sufinansira se iz sredstava EIB-a u vrednosti od pet miliona evra. Planirana je izgradnja postrojenja za izradu prototipova površine 1.000 kvadrata i osnovne infrastrukture, a radovi će početi 2019. godine.


- Kroz saradnju sa CERN-om i drugim evropskim partnerima, Verokio će pomoći uvezivanje postojećih znanja iz više oblasti kao što su razvoj novih generacija akceleratora i detektora, modeliranje kompleksnih sistema, superračunarstvo, analiza velikih skupina podataka, ali i rešavanje ključnih izazova u oblastima kao što su biomedicina, arheologija i sociologija. Novo naučno, obrazovno i inovaciono okruženje će tesno sarađivati sa rastućim IT sektorom Srbije - saopštio je beogradski Institut za fiziku.

Za unapređenje IT sektora u Srbiji planirana je realizacija još četiri projekta, od kojih su dva već započela - izgradnja naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu, a raspisan je i tender za izradu projekta za novu zgradu Naučnoistraživačog instituta BioSens u Novom Sadu. Preostala dva su izgradnja nove zgrade Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu i zgrade za visoko obrazovanje IT inženjera u Beogradu.

Ukupna vrednost svih sedam projekata veća je od 50 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.