Izvor: Tanjug | Utorak, 14.11.2017.| 19:45

Odobrena razmena merkantilnog kukuruza za tovne svinje i junad

Ilustracija (Foto: Fotokostic/shutterstock.com)
Vlada Srbije dala je saglasnost da Republička direkcija za robne rezerve izvrši naturalnu razmenu do 10.000 tona merkantilnog kukuruza za tovnu stoku (tovne svinje i junad) sa primarnim proizvođačima koji imaju zatvoreni proizvodni ciklus.

Primarni proizvođači sa kojima će se realizovati naturalna razmena su fizička lica koja su nosioci aktivnog poljoprivrednog gazdinstva i pravna lica, zemljoradničke zadruge i preduzetnici čija je pretežna delatnost uzgoj svinja i drugih goveda i bivola, navedeno je u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kako se dodaje, pariteti u naturalnoj razmeni su 11,02 kg merkantilnog kukuruza za jedan kilogram tovnih svinja i 13,76 kg merkantilnog kukuruza za jedan kilogram tovne junadi.

Maksimalna količina merkantilnog kukuruza po fizičkom licu - gazdinstvu je do 50.000 kg, dok je maksimalna količina merkantilnog kukuruza za pravna lica, zemljoradničke zadruge i preduzetnike do 300.000 kg.

Minimalni uslovi koje moraju ispunjavati fizička lica su tovna prasad minimum 100 komada ili tovna telad minimum 10 komada, na godišnjem nivou, piše u saopštenju u kom se dodaje da su minimalni uslovi koje moraju ispunjavati pravna lica, zemljoradničke zadruge i preduzetnici 1.000 tovnih prasadi na godišnjem nivou, odnosno 100 teladi.

Vlada Srbije prethodno je usvojila zaključak o otkupu više od gotovo 22.000 tona merkantilnog kukuruza domaćeg porekla iz roda 2016. i 2017. godine, u cilju pomoći primarnim poljoprivrednim proizvođačima u saniranju posledica suše, navodi se u saopštenju.

Kako se podseća, pored otkupa merkantilnog kukuruza u cilju saniranja posledica suše iz 2017. godine i dodatne podrške poljoprivrednim proizvođačima do sada je obezbeđena i zamena semenske pšenice za merkantilnu.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je produžilo i rok važenja konkursa po osnovu Pravilnika o kreditnoj podršci na osnovu koga su obezbeđeni krediti sa subvencionisanim kamatama od 1% do 3%.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.