NavMenu

Grdelica se vraća na tekstilnu mapu Srbije

Izvor: RTS Ponedeljak, 13.11.2017. 13:55
Komentari
Podeli
(Foto: alexandre zveiger/shutterstock.com)
U drugoj polovini prošlog veka Grdelica je bila veliki tekstilni centar. Ova varoš je imala više radnika nego stanovnika, a onda je pre dvadesetak godina privreda potpuno ugašena. Izgradnjom autoputa slika Grdelice počinje da se menja. Za kratko vreme stiglo je nekoliko investitora. Prvi iz Holandije.

Kroz kapiju Tekstilne industrije Grdelica ulazilo je 1.450 zaposlenih. Radilo se tih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka u četiri smene, a prediva i tkanine odlazili su širom sveta. Stizali su stručnjaci iz cele zemlje. Tekstilni inženjer Slobodan Orlić došao je iz Sombora, a uz posao odmah je dobio i stan.

- Godine 1988. najveća proizvodnja je bila 1,5 miliona metara tkanine - to je kao auto-put do Nemačke - priča Slobodan.

Bilo je potrebno više od decenije i po da se ponovo začuje zvuk mašina za pletenje i šivenje. Jasmina Stojanović nekadašnja je radnica TIG-a. Ne krije zadovoljstvo što je konačno našla posao u svojoj struci.

- Nisam znala ovaj posao, ali vremenom se sve nauči - kaže Jasmina ističući da je zadovoljna poslom.

Prvi korak novim autoputem načinio je investitor iz Holandije. Zaposlio je 52 radnika, proizvodi žensku odeću od trikotaže. Sve izvozi, a što je važnije, doveo je u Grdelicu još jednu firmu iz svoje zemlje.

- Postojanje autoputa je svakako značajno, lako se dolazi do fabrike, radnici su lako prihvatili nove metode i novi sistem rada tako da jako lepo sarađujemo - rekao je Filip Živković, generalni menadžer firme VNB Knitting.

Uz pogone trikotaže u nekadašnjoj Drvnoj industriji Danilo Bošković proizvodi se i pelet. Krenulo je nabolje.

- Život u Grdelici je mnogo bolji, verovatno i prodavnice to osete - kažu građani. Poboljšanja su, smatraju, donela ulaganja u infrastrukturu.

I Čedomir Jović, predsednik Mesne zajednice Grdelica, nada se da će u narednom periodu slika Grdelice u značajnoj meri biti drugačija.

Investitor je stigao i u najveće selo grdeličkog kraja, s druge strane autoputa.

Sve oči sada su uprte u Idustriju trikotaže i pletiva u Oraovici. Investitor iz Beograda najavljuje zapošljavanje 40, a do kraja 2018. ukupno 100 ljudi.

Čista, umivena, puna cveća - Grdelica postaje privlačna investitorima. Čekaju da uz pomoć države investitor dođe u TIG jer to bi rešilo pitanje nezaposlenosti čitavog ovog kraja. A, ako bude potrebe, ima prostora i za industrijsku zonu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.