NavMenu

Srpsko društvo za osvetljenje organizuje stručno savetovanje od 14. do 17. novembra u Nišu - "Osvetljenje" okuplja eksperte iz nauke i privrede

Izvor: eKapija Ponedeljak, 13.11.2017. 13:29
Komentari
Podeli
Nebojša RadovanovićNebojša Radovanović
Srpsko društvo za osvetljenje i ove godine organizuje tradicionalno savetovanje "Osvetljenje". Taj događaj, koji je ujedno i najvažnija stručna aktivnost Društva, počinje sutra (14. novembra) u hotelu Tami Residence u Nišu, a trajaće do 17. novembra.

Predsednik Srpskog društva za osvetljenje Nebojša Radovanović podseća da je svrha savetovanja da omogući susrete, razmenu mišljenja i iskustava među stručnjacima naučnih, privrednih i obrazovnih ustanova, kao i preduzeća koja se na bilo koji način bave osvetljenjem.

Rezultati i zaključci tradicionalnih savetovanja do sada su se pokazali kao izuzetno značajni, za privredni i društveni život.

- Na prošlogodišnjem savetovanju organizovanom na Zlataru održan je okrugli sto koji je bio posvećen primeni i korišćenju LED izvora. Zaključci okruglog stola poslati su svim opštinama u Srbiji, u cilju korišćenja LED rasvete prvenstveno u javnom i dekorativnom osvetljenju. Jedan od zaključaka jeste da se LED tehnologija preporučuje za dekorativno osvetljenje zbog visoke energetske efikasnosti, dugog veka trajanja, uskih svetlosnih snopova, mogućnosti podešavanja boje svetlosti i efektnog, dinamičnog osvetljenja, koje je moguće zahvaljujući trenutnom odzivu LED izvora - kaže Radovanović za naš portal.

Sa Dana svetlosne tehnikeSa Dana svetlosne tehnike
- Takođe, LED tehnologija se može preporučiti za ambijentalno osvetljenje parkova, trgova i šetališta, pod uslovom da je boja svetlosti adekvatna, pridružene temperature boje ne veće od 4.000 K (pri čemu se preporučuje da ne bude veća od 3.000 K), kao i da je eliminisano blještanje primenom difuzora, štitnika i sličnog pribora. Preporučuje se da indeks reprodukcije boja ne bude manji od 80. Zamena konvencionalnih svetiljki LED svetiljkama treba da bude zasnovana na fotometrijskim proračunima i važećim svetlotehničkim standardima ili CIE preporukama, a ne samo na proceni o potencijalnim uštedama električne energije - dodaje predsednik Srpskog društva za osvetljenje.


- Ima i još mnogo toga, a da biste sve saznali, dođite u Niš - kaže predsednik Društva.

Srpsko društvo za osvetljenje je osnovano 1955. godine. Od tada do danas okuplja stručnjake raznih profila, koji u svom radu imaju potrebe da se bave svetlom i svetlosnom tehnikom. Takođe, članovi Društva su preduzeća koja se bave projektovanjem, proizvodnjom, izvođenjem instalacija unutrašnjeg, spoljašnjeg ili dekorativnog osvetljenja, podseća Radovanović.

- Stručne aktivnosti Društva su predavanja, seminari i savetovanja iz oblasti osvetljenja. Svake godine na Sajmu tehnike u Beogradu, prvi dan sajma je posvećen osvetljenju i Društvo organizuje Dan svetlosne tehnike, koji je jedinstvena prilika našim i stranim preduzećima da se pred najširim stručnim auditorijumom iz oblasti osvetljenja predstave svojom delatnošću, poslovnim rezultatima i novitetima u radu - dodaje naš sagovornik.

Godišnje savetovanje, koje sutra počinje u Nišu, najvažniji je stručni događaj Srpskog društva za osvetljenje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.