Izvor: RTS | Ponedeljak, 13.11.2017.| 12:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

Svaka osma opština u Srbiji devastirana - Evropskim projektima do ravnomernijeg regionalnog razvoja

(Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Od 168 lokalnih samouprava u Srbiji, svega 20 ima status razvijenih. U proseku svaka osma opština je devastirana. Država traži rešenje za ravnomerniji regionalni razvoj, što je i jedan od ciljeva u procesu evrointegracija. Zato je važno da se iz pretpristupnih fondova, kroz projekte, na lokal slije što više novca iz evropske kase. Opštinama, privredi i poljoprivredi pomažu Regionalne razvojne agencije.

Miris zlatiborske pršute, po receptu starom sto godina, mami turiste u selo Kačer kod Užica, u degustacioni centar – prvi te vrste u Zapadnoj Srbiji. Porodica Zarić imala je ideju, a Regionalna razvojna agencija plan.

- Zahvaljujući njihovoj pomoći obišli smo Švajcarsku i Italiju, i videli kako rade njihovi degustacioni centri. Rešili smo da i mi napravimo jedan mali prostor, jedan topao kutak gde možemo dočekati ljude - kaže preduzetnik Miloš Zarić.

Pod okriljem Razvojne agencije Srbije 15 regionalnih pomaže nerazvijenim područjima i početnicima u biznisu. One su kopča sa državom i donatorima.

- Tu su bili projekti sa malim iznosima pomoći, kao što su degustacioni centri, seoska domaćinstva koja smo preuredili tako da mogu svoju diverzifikovanu proizvodnju da ponude i pijacama i turistima, i tržištima Beograda, Niša, Kragujevca i Novog Sada - ističe Slavko Lukić iz Regionalne razvojne agencije Zlatibor.

Zadatak centrale u Beogradu jeste da nađe način da se smanji disbalans između severa i juga.

- Regionalni razvoj kao koncept je vrlo složen. Tu su nam i fondovi Evropske unije koje koristimo. Ulazimo u jedan proces gde ćemo sve kohezione fondove iz Evrope spustiti ka regionalnim agencijama - kaže Slobodan Petrović iz Sektora za regionalni razvoj Razvojne agencije Srbije.

Kragujevačka agencija povezuje 13 lokalnih samouprava Šumadije i Pomoravlja. Diči se brojkama - 10.000 klijenata, 1.200 malih i srednjih preduzeća i 2.000 radnih mesta otkako postoji. Sada planove diktiraju šljive i grožđe.

- Mi pomažemo Asocijaciji proizvođača vina, pomažemo i formirali smo asocijaciju naših destilerija na našoj teritoriji. Pomažemo im u različitim oblastima, od razvoja asocijacija, preko zaštite porekla proizvoda, do zajedničkih prodajnih mesta - objasnio je Nenad Popović iz Agencije za regionalni razvoj Šumadije i Pomoravlja.

Vlasnik vinarije Zoran Stevanović kaže da su imali pomoć u opremi prilikom proširenja degustacionih sala.

Svi poslovi koji imaju dodira sa projektima i bespovratnim novcem iz evropskih fondova, pa i rad razvojnih regionalnih agencija, ometaju česte smene vlasti na lokalu. Ključno je, kažu, povezivanje.

- Ne postoji baš stalno kontinuitet u tim regionalnim razvojnim politikama i zato bi upravo ove agencije trebalo da sarađuju - kako sa nacionalnim vlastima tako i sa međunarodnim organizacijama, kako bi se te razvojne politike definisale i održao neki kontinuitet u razvoju, onda bi one bile efikasnije - istakao je Graeme Tyndall iz Evropskog progresa.

Procenjuje se da bi efekti rada agencija bili veći da su završeni strategija regionalnog razvoja i lokalni akcioni planovi koji su odavno pokrenuti uz pomoć donatora.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.