Izvor: eKapija | Utorak, 21.11.2017.| 07:12

Rešenja MePIS PDM i MePIS OPEX - efikasna podrška u proizvodnom procesu

(Foto: ID1974/shutterstock.com )
Pivara Zagorka, koja je deo koncerna Heineken, među najvećim je proizvođačima u Bugarskoj. Kako bi pratila efikasnost na punim linijama, ta pivara je odabrala sistem MePIS OPEX, koji je razvila kompanija Metronik, kao najadekvatnije rešenje.

Sistem MePIS OPEX u pogonu Stara Zagora u Bugarskoj automatski detektuje zastoje i izračunava efikasnost linije punjenja u odeljenju punionica, što znači da se redovno prate stanje u proizvodnji, zastoji i stepen efikasnosti procesa bez dodatnog opterećenja za operatere na linijama. Pored redovnog praćenja i mogućnosti trenutnog preduzimanja mera, sistem omogućava i analizu proizvodne efikasnosti u željenom vremenskom razdoblju.

I austrijska kompanija Voeslauer, najveći proizvođač mineralne vode u Austriji, odlučila se za uvođenje Metronikovog proizvodnog sistema MePIS OPEX. Njihov cilj je bio da se obezbedi operativna izvrsnost i napredni nadzor proizvodnje. MePIS OPEX je uveden u punionici mineralnih voda, jednom od najvećih pogona ove vrste u tom regionu.

Putem sistema MePIS OPEX, korisnici sprovode mikro planiranje radnih naloga za pojedinu liniju i prate efikasnost proizvodnog procesa. Pošto su podaci o stanju u proizvodnji, uključujući informacije o zastojima i efikasnosti dobijeni automatski, odgovorni u kompaniji mogu da preduzmu mere vrlo brzo na osnovu realnih informacija iz procesa. Važna komponenta sistema MePIS OPEX je i snažno analitičko oruđe pomoću koga korisnici mogu da vrše analizu efikasnosti i analizu rada pojedinih linija u dužem vremenskom razdoblju.

Kartica linije
MePIS OPEX je namenjen obezbeđivanju operativne izvrsnosti (Operational Excelence) i napredne kontrole proizvodnje (Manufacturing Intelligence). Iz obuhvaćenih procesnih podataka izračunava ključne proizvodne pokazatelje uključujući pokazatelj OEE (Overall Equipment Effectiveness), pri čemu korisnici sami mogu da generišu svoje pokazatelje. Korisnici mogu sami da podese i shemu, po kojoj će se prilikom neodgovarajuće vrednosti pojedinog pokazatelja oglasiti alarm i obavestiti odgovorne.

Pokazatelji se prikazuju u prilagodljivim prikazima, napravljenim po principu oglasnih tabli (Dashboards), pri čemu se radi o pravoj veb aplikaciji za korisnike. Nad podacima je moguće izvoditi napredne analize pomoću tehnologije OLAP i generisati različite izveštaje. MePIS OPEX je usko integrisan sa sistemom MePIS PDM i MES sistemom MePIS LS, a sadrži i interfejse na druge uspostavljene MES sisteme. MePIS OPEX je koristan u različitim industrijama; svuda gde korisnici žele da poboljšaju operativnu izuzetnost i efikasnost proizvodnje.

MePIS PDM

Uz MePIS OPEX i MePIS PDM je rešenje kompanije Metronik koje je namenjeno za podršku proizvodnom procesu. MePIS PDM je prvenstveno namenjen korisnicima u farmaceutskoj industriji, koji žele da obezbede sebi viši nivo integriteta podataka (Data Integrity) i usaglašenost sa preporukama GMP (Good Manufacturing Practice). Jezgro sistema MePIS PDM je repozitorijum podataka u kome se čuvaju podaci iz proizvodnih mašina i uređaja i procesnih sistema s ciljem arhiviranja svih podataka na jednom mestu i obezbeđivanja reprezentativne baze podataka za potrebe inspekcija i internog upravljanja podacima.

MePIS
MePIS PDM omogućava organizovanje podataka u skladu sa modelom S 95 i njihovo pregledanje putem intuitivnog korisničkog interfejsa. Model podataka sistema MePIS PDM je sasvim otvoren i omogućava čuvanje različitih vrsta podataka koje generiše procesna oprema: procesna merenja, događaji, alarmi, podaci o recepturi, autorizacioni i autentifikacioni podaci i čak unapred pripremljeni izveštaji u PDF formatu. Važna funkcionalnost sistema MePIS PDM je i elektronska procesna knjiga (process log book), u okviru koje se događaji, obuhvaćeni automatski iz procesa, uparuju sa ručno zabeleženim događajima od strane operatera. MePIS PDM je usko integrisan sa MES sistemom MePIS LS, a sadrži i interfejse na druge uspostavljene MES sisteme.

Treba pomenuti da su oba rešenja razvijena s Metronikovom veb platformom Mx i da se u celini zasnivaju na tehnologiji HTML 5, a to znači da su platforme nezavisne i da za rad od klijenta zahtevaju isključivo veb-pretraživač koji podržava HTML 5. Svi podaci i sama aplikacija su sačuvani na aplikativnom serveru i serveru baze podataka. Oba rešenja takođe podržavaju višejezičnost i preklapanje različitih jezika tokom rada.

Kompletan sadržaj biltena Industrija - Nove tehnologije povećavaju konkurentnost pročitajte OVDE.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.