NavMenu

Turistički objekti godinama propadaju na Fruškoj gori - Licitacija za hotel Ležimir do kraja 2017.

Izvor: Dnevnik Ponedeljak, 13.11.2017. 09:49
Komentari
Podeli
Fruška gora (Foto: Vedrana Džudža)Fruška gora
Hoteli Osovlje, Ležimir i nekadašnje odmaralište Pošta Srbije koji se nalaze na Fruškoj gori, a koji su pripadali ili još pripadaju državnim preduzećima, propadaju dugi niz godina.

Kako piše Dnevnik, hotel Osovlje je još 1965. godine izgradila Naftna industrija Srbije, da bi ga pre desetak godina zatvorili i od tada ovo skriveno mesto usput obilaze jedino planinari ili šumočuvari koji ponekad tuda prođu.

U NIS-u za Dnevnik kažu da su ovaj hotel prodali 2014. godine ali nije rečeno ko je kupac niti pod kojim uslovima je motel otkupljen.

Sam objekat je u dobrom stanju, tridesetak soba, par restoranskih sala sa velikom terasom još se dobro drže i na prvi pogled se čini da bi motel mogao da proradi već nakon malo ozbiljnije akcije čišćenja. Na par mesta unutar zgrade su ostali tragovi posetioca koji su tu verovatno silom prilika prespavali, a interesantno je i da se na recepciji još uvek nalazi otvorena knjiga gostiju u kojoj su poslednji upisani gosti 2009. godine.

U mnogo gorem stanju od Osovlja je nekadašnji hotel Ležimir. Na putu koji od Ležimira vodi ka Svilošu svim prolaznicima već par decenija "bode oči" zgrada bivšeg hotela smeštenog na fruškogorskoj padini sa koje se vidi pola Srema. Oni koji tuda redovno prolaze mogli su tokom prethodnih godina da prate faze raspadanja ovog nekada vrlo atraktivnog objekta.

Nekada je pripadao ugostiteljskom preduzeću iz Sremske Mitrovice i tokom godina je menja svoje namene. Jedno vreme je bio klasičan hotel, zatim je služio kao dečje odmaralište... Nakon toga u njemu su bile smeštene izbeglice iz ratnih područja, da bi u vrtlogu tranzicije hotel ostao potpuno napušten. Danas je to ogromna ruina sa kojeg je poskidano sve što se moglo poskidati, krov je urušen, a ruše se i pojedini zidovi unutar zgrade, piše Dnevnik.

Međutim, Grad Sremska Mitrovica je u prethodnom periodu uspeo da reši imovinsko-pravne odnose, uradi plan detaljne regulacije, te će hotel Ležimir uskoro ponuditi na prodaju putem javne licitacije. Na prodaju će biti ponuđen objekat i pet hektara zemljišta koji ide uz njega. Predviđeno je da na tom prostoru potencijalni kupac ponovo otvori hotel ili eventualno bolnicu ili dom za stare. Licitacija bi trebalo da bude zakazana do kraja godine.

Sa ukupno 33 sobe i apartmana, odmaralište Javnog preduzeća PTT Srbija na Brankovcu jedan je od najatraktivnijih objekata tog tipa na Fruškoj gori. Iako se nalazi u blizini najpoznatijih izletišta i vidikovaca, "poštanski" motel nije funkciji već 14 godina, a jedini stanovnici trenutno su čuvari i njihov šarplaninac. Zahvaljujući čuvarskoj službi zgrada je zaštićena od lopova, ali od vremena nisu uspeli da je zaštite te je krov na pojedinim mestima počeo da se urušava.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.