Izvor: Dnevnik | Nedelja, 12.11.2017.| 14:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Izmene Zakona o radu smanjiće rad na crno - Novi propisi regulisaće iznajmljivanje radne snage, sezonske poslove i bolovanja

(Foto: NotarYES/shutterstock.com)
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević najavio je izmene Zakona o radu i naveo da će Srbija više ulagati u radnike i stvarati im bolje uslove za rad.

- Jedan od prioriteta Ministarstva, u čijoj je nadležnosti inspekcija rada, jeste da se u narednom periodu intenzivira borba protiv rada na crno. Smanjenje rada na crno omogućiće svima koji posluju ovde da budu konkurentniji, kako u Srbiji tako i u svetu - objasnio je Đorđević.

Najavljene izmene Zakona o radu neće se odnositi na veća prava radnika, jer poslodavci u Srbiji, a i strani investitori, smatraju da su ona sada "taman" skrojena po meri, već će u prvom redu njima biti uvedene kaznene odredbe kako bi Inspektorat za rad efikasnije radio na suzbijanju sive ekonomije.

- Izmene Zakona o radu, pratiće i izmena Zakona o socijalnom i penzonom osiguranju, koja će se sastojati u tome da će poslodavci morati da prijavljuju radnike odmah, a ne kao sada u roku od tri dana. Planirano je i donošenje seta zakona koji će regulisati iznajmljivanje radne snage, sezonske poslove i bolovanja - kazao je Đorđević.

Procenjuje se da je trenutno u sivim tokovima 30% srpske privrede, a da vodeću ulogu u borbi protiv sive ekonomije ima objedinjeni inspekcijski nadzor, koji je u punoj primeni od aprila prošle godine.

Prema rezultatima ankete među privrednicima koju je sprovela Privredna komora Srbije zapošljavanje radnika na crno – 20,75% i prijavljivanje radnika na minimalnu zaradu – 16,46%, najčešći su pojavni oblici sive ekonomije i nelojalne konkurencije.

Rada na sivo ima u skoro svim delatnostima

U planu Inspektorata za rad, kao organa uprave u sastavu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, za ovu godinu navedeno je suzbijanje rada na crno, smanjenje broja povreda radno-pravnih instituta iz oblasti radnih zakona, suzbijanje sive ekonomije prevođenjem neristrovanih subjekata u legalne tokove i drugo...

Gotovo da nije bilo meseca tokom ove godine u kojem Inspektorat za rad nije saopštavao o broju otkrivenih radnika na crno u skoro svim delatnostima u Srbiji, ukazujući tako da postoje mnogo visokorizične delatnosti - od građevinarstva, hemijske industrije, poljoprivrede do usluga.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.