Izvor: RTS | Nedelja, 12.11.2017.| 11:03
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nadzemni krompir iz Guče - Biljke hranljivi rastvor dobijaju iz vazduha

(Foto: LeonP/shutterstock.com)
Novi svetski sistem proizvodnje mini-krompira u kontrolisanim uslovima, primenjuje se i kod nas, a taj način smanjiće uvoz semenskog krompira.

U nekadašnjem Centru za krompir u Guči podignut je mrežarnik gde raste prva generacija bezvirusnog semena krompira po sistemu aeroponike.

Branje krtola krompira još nije viđeno u Srbiji, a i sistem aeroponika, koji podrazumeva hranjenje biljke iz vazduha primenjuje se u Guči. Više od hiljadu i po biljaka krompira nastalih od klice u laboratoriji, umesto iz zemlje, hranljivi rastvor dobijaju u vidu fine magle.

- Ima optimalni odnos hraniva, kiseonika, produžava joj se vegetacioni period, korenov sistem formira četiri-pet puta veću površinu nego u zemljištu. Sve to rezultira da se pojavi veliki broj stolona i veliki broj mini-krtola - kaže dr Zoran Broćić, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.

Svaka biljka koja se hrani u kontrolisanim uslovima u mrežarniku, formira 15 do 20 krtola koje će se saditi u polju. Proizvođači krompira kažu da bi im dobar domaći semenski materijal bio od velike koristi.

Za jedan hektar potrebno je 60.000 mini-krtola, od kojih može da nastane od 15 do 20 tona semena. Cilj primene novih tehnologija značajan je na putu stvaranja bezvirusnog sadnog materijala.

- Ovde postoji ta tehnologija brzog umnožavanja što u laboratoriji u in vitro uslovima, što u plasteniku, sada je potrebno još da se sve u tom procesu zaštiti, da bude bezvirusno - kaže Drago Milošević, redovni profesor Agronomskog fakulteta u Čačku .

Za sada se u laboratorijskim uslovima u Guči radi na proizvodnji pet sorti krompira, a cilj je da se na taj način ponovo proizvodi sadni materijal i autohtone sorte, kao što je "mesečar".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.