NavMenu

"Fiskalna decentralizacija u Srbiji" - opštine preuzmaju fiskalnu nadležnost do kraja godine

Izvor: Tanjug Petak, 19.09.2008. 15:58
Komentari
Podeli

Sve opštine u zemlji do kraja godine moraće od Poreske uprave da preuzmu nadležnost u prikupljanju sredstava koja ostaju lokalnoj samoupravi, rečeno je 19. septembra na predstavljanju priručnika "Fiskalna decentralizacija u Srbiji".

Podsećajući da su tu nadležnost do sada preuzele 42 opštine koje pokrivaju najveći broj stanovnika, predstavnik Stalne konferencije opština i gradova Aleksandar Bućić je izjavio da je bilo problema prilikom prikupljanja poreza na imovinu, jer nisu imale dovoljno stručnih kadrova.

Prema njegovim rečima, problem je još izraženiji kod malih i nerazvijenih opština, kojima je zakon ostavio mogućnost da se grupišu oko neke veće, koja će to obavljati za njih, mada se i to u praksi teško sprovodi.

Bućić je napomenuo da postoji i zakonski zaštitni mehanizam za nerazvijene opštine, kada je u pitanju transfer novca sa republičkog nivoa.

On je dodao da je formirana i Komisija za finansiranje lokalne samouprave, kao zajedničko telo vlade i opština u Srbiji, koja treba da olakša taj posao.

Priručnik o fiskalnoj decentralizaciji nastao je na osnovu Programa oporavka i razvoja opština i zaposlenih u 13 opština Jablaničkog i Pčinjskog okuga, koji u poslednje tri godine sprovodi Program za razvoj UN, a finansira Evropska agencija za razvoj i vlade Srbije, Švedske, Austrije i Norveške.

Knjiga obrađuje pet tema - novi Zakon o finansiranju lokalnih samouprava, budžet, trezor, sistem interne i eksterne kontrole i programsko budžetiranje, koje će biti novina.

Priručnik ima tri celine - prvi je posvećen reformi sistema lokalne samouprave, drugi uvođenju lokalne poreske administracije, a treći je zaključak sa određenim dokumetima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.