Izvor: Beta | Nedelja, 12.11.2017.| 15:11
Izdvojite članak Odštampajte vest

Radnicima Pošte Srbije zarada iz dobiti kompanije - Prosečna plata u tom preduzeću 42.000 dinara

(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Premijerka Srbije Ana Brnabić, predstavnici reprezentativnih sindikata Pošte Srbije i vršilac dužnosti direktora tog preduzeća Mira Petrović dogovorili su u petak, 10. novembra 2017. godine, da je prihvatljivo rešenje o isplati zarade zaposlenima iz dobiti tog preduzeća, kao i prethodnih godina.

U saopštenju se navodi da Vlada Srbije uvažava činjenicu da su plate u ovom preduzeću zamrznute od 2011. godine, kao i da su zaposleni podneli teret mera fiskalne konsolidacije započetih 2014. godine i dodaje da je Pošta Srbije jedno od javnih preduzeća koje pozitivno posluje i redovno uplaćuje novac u budžet Srbije.

Podsetimo, Sindikat PTT Srbije i sindikat JP PTT saobraćaja Srbija Nezavisnost nezadovoljni su zaradama i odnosom nadležnih prema zaposlenima u tom javnom preduzeću.

Predsednik Sindikata Pošta Srbije (PTT) Aleksandar Pavlović kaže da je "nedopustivo da sa ovako niskim zaradama uđemo u 2018. godinu"

- Premijerka je svojim ljudima naložila da urade finansijsku analizu poslovanja preduzeća kako bi se utvrdilo da li postoje rezreve za unutrašnju preraspodelu sredstava - rekao je Pavlović.

Pavlović je kazao da je PTT prošle godine ostvarila neto dobit od 3,05 milijardi dinara, a da zaposleni u tom preduzeću imaju najniže plate u javnom sektoru - oko 42.000 dinara, dok oko 11.000 radnika sa srednjom stručnom spremom nakon umanjenja od novembra 2014. imaju oko 35.000 dinara.

Objasnio je da iako su javna preduzeća, čiji je osnivač država, dužna da pola dobiti stave na raspolaganje osnivaču, odlukom rukovodstva prošle godine je Pošta Srbije stavila na raspolaganje državi 70% dobiti.

- Zbog toga smatramo da ostatak dobiti treba da podele zaposleni - rekao je Pavlović.

Završen protest radnika Pošta Srbije

Radnici Pošta Srbije poručili su u nedelju, 12. novembra 2017. godine, sa protesta u centru Beograda da neće odustati od zahteva za poboljšanjem materijalnog i socijalnog položaja.

Najavljeno je i da će sve buduće aktivnosti zavisiti od nastavka pregovora sa Vladom Srbije kao i da će početi prikupljanje potpisa zaposlenih za totalnom obustavom rada u svim poštama.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.