NavMenu

Od 30. juna 2018. ukida se pruga oko Kalemegdana - Opasne materije ka Pančevu idu preko Novog Sada

Izvor: Blic Subota, 11.11.2017. 10:16
Komentari
Podeli
(Foto: Evlakhov Valeriy/shutterstock.com)
Od 30. juna 2018. godine više neće postojati železnička pruga oko Kalemegdana, najvaljuju u Infrastrukturi železnica Srbije. Time će se ispuniti obećanje nadležnih da će pruga naredne godine biti u potpunosti ukinuta, a s njom i najveća prepreka spuštanju Beograda na reke.

Otkad je prestonica spojena železnicom sa Pančevom, ova pruga prolazi uz obalu Save, pored Pristaništa, tunelom kroz samu Beton halu, potom pored Kule Nebojše i dalje kroz Dorćol koji je fizički podelila na dva dela. Preživela je i početak gradnje Beograda na vodi gde je šetači sada prelaze poput tramvajskih šina. Njome sada i više puta dnevno prolaze dugački teretni vozovi sa bezbroj cisterni punih opasnih materija.

Izgradnja Beograda na vodi i izmeštanje transporta tih materija iz centra grada upravo je i glavni razlog da se pruga zatvori. Tako će biti ukinuta i zaboravljena stanica Donji grad sa velikim brojem koloseka nad kojima je postavljena duga metalna pasarela, a nasip na Donjem gradu zauzeće pešaci.

Stanica Beograd Dunav za sada će ostati, premda postoje ideje da se neki vozovi sa nje polaze preusmere na Prokop.

Ova pruga ukida se uprkos tome što se još ni ne nazire gradnja novog drumsko-železničkog mosta kod Vinče namenjenog teretnom saobraćaju. On je neophodan da bi sa Beogradom spojio industriju Pančeva i prugu za Vršac, Zrenjanin i Rumuniju. Nadležni su našli drugo, privremeno i hitno rešenje, osposobljavanjem pruge Pančevo - Titel - Novi Sad.

- Infrastruktura železnice Srbije krajem oktobra započela je radove na sanaciji pruge Pančevo - Orlovat - Rimski Šančevi - Novi Sad. Ukupno će biti sanirano 67,1 kilometar pruge na ovoj relaciji i to na deonicama Rimski Šančevi - Titel (37,6 km) i Kačarevo - Uzdin (29,5 km). Reč je o hitnim radovima na sanaciji gornjeg stroja pruge. Radovi koji su započeti i koje je neophodno hitno uraditi biće završeni do 10. novembra 2017. godine. Nakon toga, radovi na sanaciji pruge biće nastavljeni sve do 30. juna 2018. godine, kako bi ona bila dovedena u što bolje tehničko stanje jer već od tada neće više postojati pruga Beograd - Beograd Dunav - navode u Infrastrukturi.

Kako kažu u ovom železničkom preduzeću, i narednih meseci ova pruga će se zbog radova zatvarati na po pet i više dana, a saobraćaj se potpuno ukida 30. juna 2018. godine.

Početak kraja Starog beogradskog čvora

Ako se izuzme demontaža većeg broja koloseka u Savskom amfiteatru, ovo je prva "živa pruga" u okviru Starog beogradskog čvora koja se zatvara za saobraćaj. Nju po planu treba da zameni pruga Pančevo - Vinča - Makiš.

Što se putničkog saobraćaja tiče, u budućnosti sledi ukidanje Glavne železničke stanice, koloseka koji od Topčidera vodi do nje, ali i pretvaranje Starog železničkog mosta u pešačku zonu.

Putnički saobraćaj tada će u potpunosti biti preseljen na novi čvor sa glavnom stanicom Prokop.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.