NavMenu

NBS na putu usaglašavanja sa Bazel II standardima - aktivnosti u cilju boljeg upravljanja rizicima

Izvor: eKapija Petak, 19.09.2008. 11:54
Komentari
Podeli

Mira Erić-JovićMira Erić-Jović

Skup pod nazivom "U susret novoj regulativi NBS i Bazel II standardima", u organizaciji Centra za investicije i finansije (CIF), održan je 17. septembra u beogradskom IN Hotelu. Skup je bio posvećen nedavno usvojenoj regulativi Narodne banke Srbije vezanoj za procenu i upravljanje rizicima, kao i pripremama koje NBS vrši u cilju prelaska na standarde Bazel II sporazuma o nadzoru banaka.

Nakon uvodne reči prof. Dejana Šoškića, o značaju Bazel II standarda govorili su prof. Boško Živković i prof. Branko Urošević. Oni su izložili kratak istorijat ovih standarda, nastalih usled potrebe za stabilizacijom bankarskog sektora i ublažavanjem negativnih posledica krize finansijskog tržišta osamdesetih godina prošlog veka.

Prvi međunarodni sporazum o nadzoru banaka usvojio je Komitet za superviziju banaka sa sedištem u Banci za međunarodna poravnanja u Bazelu 1988. godine. Bazel I, kako se danas kolokvijalno zove ovaj sporazum, uveo je preporuke za merenje i ublažavanje kreditnog i tržišnog rizika banaka. Iako je predstavljao suštinski pomak u uspostavljanju stabilnosti bankarskih sistema, preporuke koje je Bazel I davao nacionalnim regulatorima imale su i neke ozbiljne nedostatke koji su uočeni u narednim godinama. Ovi nedostaci su zahtevali jedan detaljniji okvir koji bi, pored ostalog, imao za cilj da iskoristi interne metodologije banaka za procenu raznih vrsta rizika kojima su izložene u svom poslovanju.

Branko UroševićBranko Urošević

Potreba za boljim okvirom dovela je do takozvanih Bazel II standarda, nastalih kroz sporazum iz juna 2004. i njegove dopune iz 2005-07. Ključne inovacije u odnosu na Bazel I odnosile su se na fleksibilnost u metodologiji za procenu kreditnog i tržišnog rizika, kao i uvođenje zahteva za merenje operacionog rizika.

Narodna banka Srbije vrši ozbiljne pripreme na putu ka punom usvajanju preporuka Bazela II. Viceguvernerka NBS Mira Erić-Jović izložila je plan aktivnosti koji će naše banke morati da slede kako bi standardi Bazela II, koji su već na snazi u zemljama Evropske Unije, bili u aktivnoj upotrebi i u Srbiji od 2011. godine.

Prvi i suštinski korak na tom putu su odluke NBS o adekvatnosti kapitala i upravljanju rizicima, koje su stupile na snagu jula 2008. godine. Viceguvernerka je posebno istakla značaj razvijanja sopstvenih metoda za upravljanje rizicima, i to ne samo u cilju zadovoljavanja regulatornih zahteva, već i u svrhu sopstvenih tržišnih potreba i efikasnijeg upravljanja kapitalom banke. S tim u vezi, viceguvernerka je podvukla i to da je za adekvatno upravljanje rizicima bitan ekonomski, a ne knjigovodstveni ugao posmatranja, i to ne samo aktive kojom se trguje, već i osnovnih segmenata aktive banke poput kreditnog portfolija.

Mira Erić-JovićMira Erić-Jović

O metodima za merenje i ublažavanje tržišnog, kreditnog i operacionog rizika govorili su Miloš Božović i Raša Karapandža. Oni su objasnili šta je suštinska inovacija nove regulative NBS i gde se ona nalazi u odnosu na Bazel II. Osim toga, izloženi su primeri o razvijanju internih modela za upravljanje ovim vrstama rizika, sa posebnim osvrtom na modele kreditnog rizika. Razvnoj sličnih sopstvenih modela jedan je od glavnih zahteva koju će domaćim bankama nametati Odluka NBS o upravljanju rizicima.

Tokom skupa članovi CIF-ovog tima prikazali su i funkcionalnosti softverskog rešenja RiskGuard za merenje i upravljanje rizicima. Ovaj softverski paket razvijen je uzimajući u obzir pre svega zahteve domaćeg bankarskog sektora.

Na primerima je pokazano kako RiskGuard računa minimalne kapitalne zahteve za pokrivanje nepredviđenih gubitaka na osnovu Odluke o adekvatnosti kapitala, kako procenjuje tržišne rizike na osnovu naprednih metoda merenja, računa Value-at-Risk i srodne mere rizika, procenjuje krivu prinosa, radi stres-testiranje i analizu scenarija za kamatne i valutne rizike i vrši predviđanja vrednosti portfolija i njegove volatilnosti.

Nina Ninković i Nebojša Nikolić su pokazali kako RiskGuard pomaže u upravljanju tržišnim rizicima kroz optimizaciju portfolija pri realnim tržišnim ograničenjima i alat tehničke analize.

O upravljanju tržišnim rizicima bankarske knjige u svetlu nove regulative govorio je prof. Šoškić. On je demonstrirao sposobnosti RiskGuard da adekvatno projektuje ročnu strukturu aktive i obaveza, kao i proceni uticaj promena valutnih kurseva i kamatnih stopa.

Skupu su prisustvovali su predstavnici banaka koje posluju na području Srbije i zemalja regiona.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.