Izvor: eKapija | Utorak, 21.11.2017.| 07:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

Solfins iskustva primene 3D tehnologija u domaćoj industriji

Solfins laboratorija za 3D štampu i reverzni inženjering – 3D              štampa uživo
Solfins laboratorija za 3D štampu i reverzni inženjering – 3D štampa uživo
Solfins 3D kompanija iz Beograda iza sebe ima više od 10 godina rada na implementaciji savremenih 3D tehnologija u industriji u Srbiji, od softverskih rešenja do 3D štampe, uz obezbeđenu obuku i podršku tima od više od 20 inženjera. Ovakav portfolio čini je jednom od retkih kompanija koja već deceniju u svakodnevnom radu zaista primenjuje ono o čemu se najčešće samo priča kao nečem što "pripada budućnosti". Više od 200 domaćih kompanija, klijenata Solfins-a, tu budućnost pravi već sada, ovde.

Šta su prepreke za širu primenu 3D tehnologija, i koja su konkretna rešenja za različite potrebe proizvođača u različitim fazama razvoja i proizvodnje?

Iskustvo i kontinuirano investiranje u obrazovanje

Prepreke za širu implementaciju 3D rešenja na našem tržištu u realnosti izgledaju najčešće ovako:

• priča se uopšteno o softverima, 3D štampi i skenerima, virtuelnoj realnosti, itd.
• firme razumeju prednosti 3D tehnologija i imaju želju za implementacijom
• biraju rešenja prema loše odabranim kriterijumima i polovičnim informacijama
• zatim se saznaje da to nije baš sve tako bajkovito kako im je isprva predstavljeno...

Drugim rečima, u teoriji, sve na tržištu "ima i sve može", ali onda u praksi nastaju problemi, bilo zbog toga što je odabrano neodgovarajuće rešenje (nedovoljno ili prosto preskupo), ili nema adekvatno obučenih ljudi za određeni softver, ili nema resursa za odabranu tehnologiju 3D štampe ili reverzni inženjering (ili nema ko da ih obuči), ili firma koja isporuči rešenje nema kapacitete da sprovede stručnu implementaciju, ili nije dala sve neophodne informacije pa je investicija unapred osuđena na propast.

Isporučioci 3D tehnologija dužni su da prate ubrzani razvoj ove oblasti i da proširuju sopstvena znanja i kapacitete kako bi mogli da pruže prave informacije, odgovarajuće rešenje, podršku, itd.

Patrizia Fois specijalni gost seminara o 3D tehnologijama u ime kompanije Dassault Systemes
Patrizia Fois specijalni gost seminara o 3D tehnologijama u ime kompanije Dassault Systemes
Solfins neprekidno investira u stručnu obuku svog tima u inostranstvu – po programima proizvođača softvera i uređaja za 3D štampu i reverzni inženjering. Kao potvrdu za ovakav pristup ulaganju u svoje zaposlene i stručne kapacitete stigla je i potvrda direktno od kompanije Dassault Systemes koja je u regionu samo Solfinsu dozvolila da zastupa i Catia/3Dexperience i SolidWorks softverske platforme (praksa koja nije uobičajena u svetu).

Ali, Solfins je i aktivni korisnik rešenja koje isporučuje klijentima – Solfins tim za inženjering radi i u SolidWorks i u Dassault Systemes (Catia) softverima, a kompanija poseduje i svakodnevno isporučuje klijentima usluge 3D štampe i reverznog inženjeringa na uređajima u sopstvenom vlasništvu u okviru Solfins 3D Laboratorije.

Tek sa svim ovim iskustvima uspostavljen je kontinuiran program obuke za klijente u okviru Solfins 3D Akademije čiji je tradicionalni deo i najveći stručni događaj o 3D tehnologijama u Srbiji – 3D CAD CAM koji redovno okuplja oko 150 inženjera tokom dva dana seminara i radionica.

3D tehnologije primenjene u Srbiji

Rezultat decenijskog investiranja Solfinsa u obrazovanje tržišta i zaokružene implementacije koje rade u punom kapacitetu jeste više od 200 studija slučaja implementacije 3D tehnologija u Srbiji koje možete naći među referencama na sajtu Solfinsa. Reč je o rešenjima za celokupan životni vek proizvoda koja su dokazana u svetu, ali i u Srbiji, kao racionalna, efikasna, prilagodljiva (skalabilna), lako primenjiva i isplativa u kratkom vremenskom roku.

Ulazni zahtevi – Jednostavna komunikacija sa klijentom i brz dolazak do inicijalnog modela za dalji rad, ili, ukoliko je reč o standardnim proizvodima iz ponude, jednostavno postojeće 3D CAD modele prilagođavamo novim zahtevima kupca.

Razvoj proizvoda u 3D okruženju, i uz pomoć 3D štampe za prototipovanje, jednostavno nije uporediv sa tradicionalnim crtežima i izradom prototipova u radionici – prekidanjem proizvodnog procesa. Solfins iskustvo pokazuje da svaki otpor u tom smislu brzo nestane već posle nekoliko nedelja korišćenja, a firme koje implementiraju ova rešenja ubrzo dolaze sa zahtevom za nove licence, obuku novih kolega, dodatne materijale i opremu za 3D štampu.

Seminar o 3D tehnologijama je izazvao veliko interesovanje
Seminar o 3D tehnologijama je izazvao veliko interesovanje
Implementacija 3D tehnologija najkraći je i najisplativiji način da se firma transformiše od pukog izvršioca narudžbina u firmu koja nudi kompletna rešenja, od razvoja do proizvodnje i servisa. Finalisti nagrade 3D Lider demonstrirali su transformaciju svojih projektnih biroa u razvojne pogone gde se stvaraju, testiraju, prototipuju novi proizvodi – potpuno nezavisno od drugih resursa firme.

Budućnost razvoja proizvoda obeležiće i rešenja za generativni dizajn – softversko oblikovanje proizvoda u skladu sa zadatim parametrima, gde softver pravi najracionalniju geometriju, ne samo prema funkciji, ključnim tačkama, gabaritnim dimenzijama, već i prema tehnologiji proizvodnje – sečenje i štampa limova, CNC obrada, 3D štampa, itd.

Razvoj tehnologije – Zahvaljujući rešenjima koja direktno povezuju razvoj i proizvodnju, kompletna tehnologija proizvodnje je definisana, proverena pa čak i testirana kroz simulacije. Istovremeno, definisani su i svi procesi kako bi proizvodnja tekla bez zastoja, sa uvek ažurnim informacijama o statusu projekta.

Nabavka – Jedna od konkretnih prednosti 3D tehnologija jesu precizne i ažurne informacije o neophodnim elementima i materijalima za proizvodnju koje se lako generišu u svakom trenutku, bez obzira na broj varijacija.

Proizvodnja koja je pripremljena uz pomoć 3D tehnologija više ne predstavlja mesto za opite, škartove, ispravke, ili za konačno definisanje projektne dokumentacije. Najjednostavnije rečeno, skupe mašine mogu da se posvete serijskoj proizvodnji bez kompromisa, da otplate sebe i da počnu da generišu profit mnogo ranije nego što je to moguće na klasičan način. Kada je reč o softverskim rešenjima za CNC obradu koja ubrzavaju rad prema geometriji komada, pritom štedeći alat i unapređujući kvalitet obrade, Solfins ima iskustva gde je vreme obrade skraćeno za 75%, ili sa 30 na neverovatnih 7-8 sati – za isti komad na istoj mašini.

Rezultati glasanja
Rezultati glasanja
Ipak, suština konkurentnosti i uspeha preduzeća više i nije u samim proizvodnim tehnologijama, već se trendovi kreću ka upravljačkim alatima koji komuniciraju i sa inženjerskim, i sa proizvodnim, i sa finansijskim softverskim aplikacijama.

Testiranje je u klasičnom proizvodnom ciklusu išlo tek posle prototipova, pa i posle same proizvodnje. Sa 3D tehnologijama ovaj segment premeštamo iz proizvodne hale u projektni biro, tj. na sam početak proizvodnog ciklusa, gde pomoću detaljnih statičkih, dinamičkih i CFD simulacija možemo biti sigurni da ćemo isporučiti kvalitetan proizvod, čak i pre nego što prvi komad izađe iz pogona. Osim toga, uz odgovarajuće tehnologije 3D štampe, prototipove i uzorke za testiranje možemo "proizvoditi" u projektnom birou.

Kontrola kvaliteta – Zahvaljujući integraciji ubrzana je komunikacija između svih sektora, i kontrola kvaliteta automatski daje ažurne podatke menadžmentu i projektnom birou. Ali, i sami procesi kontrole kvaliteta sada su nezamislivi bez 3D tehnologija, bilo da je to implementacija rešenja za 3D skeniranje sa automatskim očitavanjem i odbacivanjem škartova, ili je to brza izrada kontrolera za kompleksne geometrije pomoću pomenute integracije CAD i CAM softvera.

Prodaja i marketing – Već sada većina oglasnog materijala zasniva se na 3D modelima, a ne na fotografijama gotovih proizvoda. Vizuelizacija 3D modela, tj. generisanje fotorealističnih slika i video materijala direktno iz 3D CAD modela, ne samo da smanjuje troškove za izradu promotivnog materijala (bez fotografa, studija, rasvete, montaže), već lako generiše i varijante proizvoda koje možemo da ponudimo (a ne moramo da proizvedemo pre potpisa ugovora) – sa varijabilnim dimenzijama, bojama, kombinacijama, paketima. U 3D kompanijama prodaja i marketing dobijaju sve što im treba istovremeno kad i proizvodnja, pa inicijalna ponuda, ali i testiranje tržišta za konačan izgled ili izbor funkcionalnosti, ne čekaju na gotove proizvode.

Osim toga, kao što je pokazano prvog dana na 3D CAD CAM Seminaru, pomoću QR kodova, VR prikaza, i mobilnih aplikacija, klijentu možemo prikazati proizvod u realnom okruženju slanjem 3D modela i QR koda koji će otvoriti pomoću mobilne aplikacije.

Servis – Najbolja garancija kvaliteta vašeg proizvoda i preporuka vaše kompanije kao pouzdanog poslovnog partnera i brenda jesu uredna dokumentacija, jasne i lako čitljive šeme ili trodimenzionalni prikazi u boji, mogućnost postavljanja interaktivnih uputstava za montažu i servis na internetu, automatsko ažuriranje kataloga delova (za nabavku, za proizvodnju, za servis), ažurna uputstva za montažu, upotrebu, održavanje, servis, itd. Upravo se na ovim mestima demonstrira konačna nadmoć 3D tehnologija u proizvodnji i osvaja vernost partnera i kupaca kompaniji proizvođaču i brendu.

Umesto zaključka

Sve navedene tehnologije već danas koristi stotine većih i manjih preduzeća u Srbiji, ali postoji potencijal za mnogo širu primenu. Dodatni efekat usvajanja 3D tehnologija jeste i generisanje atraktivnih proizvoda i poslova u Srbiji koji će moći da zadrže inženjere ovde, ali i da budu podstrek za dalje obrazovanje i usavršavanje novih generacija. Nove tehnologije jesu razvojna šansa jer ne zahtevaju značajna infrastrukturna ulaganja, ne predstavljaju prevelike investicije, a podižu nivo ekskluzivnosti, produktivnosti i kvaliteta usluga i proizvoda dajući veću vrednost za manje upotrebljenih resursa.

Kompletan sadržaj biltena Industrija - Nove tehnologije povećavaju konkurentnost pročitajte OVDE.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE