NavMenu

Turski Soylemez 2018. otvara fabriku autokomponenti u Žitorađi - Posao za 160 ljudi

Izvor: eKapija Četvrtak, 09.11.2017. 14:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: aSuruwataRi/shutterstock.com)Ilustracija
Kompanija Soylemez Rubber & Plastic Žitorađa uskoro bi trebalo da otvori pogon u ovoj opštini na jugoistoku Srbije, rekao je za eKapiju Nebojša Stevanović, pomoćnik predsednika opštine za ekonomski razvoj.

Prema njegovim rečima, ta kompanija, koja se bavi proizvodnjom delova za automobulsku industriju, trebalo je da pokrene pogon u Žitorađi tokom ovog meseca, ali se "po svemu sudeći to neće dogoditi".

- U toku su završne pripreme, pa bi fabrika trebalo da počne da radi početkom 2018. godine - kaže Stevanović za eKapiju.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić 17. oktobra 2016. najavio je da će "ugovor o subvencionisanju turske kompanije biti potpisan za sedam dana". Kako je tada najavljeno, proizvodnja u Žitorađi trebalo je da počne u roku od tri meseca, te da najpre bude zaposleno 150 radnika, a u poslednjoj fazi do 500.

Ipak, taj ugovor potpisan je 15. marta ove godine. Prema njemu, turskoj kompaniji Ministarstvo privrede odobrilo je 1.120.000 EUR podsticajnih sredstava u tri tranše tokom 2017, 2018. i 2019. godine. Po tom ugovoru, Soylemez je u obavezi da u tom trogodišnjem periodu zaposli najmanje 160 radnika na neodređeno, i to u prvoj godini 5, u drugoj 115, a u trećoj najmanje 40 radnika.

Kompanija Soylemez Rubber & Plastic Žitorađa osnovana je u avgustu 2016. godine i u vlasništvu je turske kompanije Söylemez Kauçuk Otomotiv San. Tic. Ltd. Şti. (51% vlasništva) i Kerema Soylemeza (49% vlasništva). Ova kompanija kupila je hale nekadašnje elektronske industrije u blizini Žitorađe i proizvodiće komponente za automobilsku industriju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.