NavMenu

Poreske olakšice za početnike u biznisu tek od sredine 2018. - Za primenu neophodna promena tri zakona

Izvor: Blic Četvrtak, 09.11.2017. 15:56
Komentari
Podeli
(Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
Početnici u biznisu tek od sredine sledeće godine mogli bi da računaju na povlastice poput oslobađanja plaćanja poreza i doprinosa tokom prvih godinu dana rada, ali i taksi i naknada.

Iako je ranijih meseci najavljivano da bi ove mere mogle da zažive početkom 2018, to će se prolongirati najverovatnije na jun mesec, kada bi trebalo da počne primena novih propisa.

- Do kraja decembra bi trebalo da budu izmenjeni zakoni koji bi ovo omogućili, što će Skupština Srbije usvojiti na nekoj od sednica do kraja godine. NALED, koji je i inicirao ove mere, zalaže se za to da primena počne 1. marta, dok Poreska uprava smatra da bi to trebalo da se desi 1. septembra. Rešenje će najverovatnije biti negde "na pola", odnosno okvirno 1. juna 2018. - kaže izvor Blica.

Radnu grupu koja se bavi ovom tematikom, inače, čine predstavnici NALED-a, Ministarstva finansija i Poreske uprave.

Da bi ove olakšice zaživele u praksi, tri zakona će morati da budu promenjena: Zakonu o porezu na dohodak građana, zatim o doprinosima za socijalno osiguranje i o porezu na dobit, a potrebna je i modifikacija poreske prijave.

Zato bi oni koji su baš na ove olakšice računali kada pokrenu sopstveni biznis, možda trebalo da sačekaju i početak primene novih propisa.

Jedna od olakšica koja je predviđena za početnike u biznisu je neplaćanje poreza i doprinosa na zarade tokom prvih godinu dana i ona bi se, prema ranijim najavama, odnosila i na vlasnike i sve zaposlene.

Tačnije, ova mera bi se odnosila na one koji sa biroa rada započinju posao i koji "povlače" radnike sa biroa. Takođe, predlog je i da početnici u biznisu plaćaju niži porez na dohodak za početnike u biznisu, ali i niže takse i naknade. Obe mere trebalo bi da potraju godinu dana od započinjanja biznisa.

Koliki su sada troškovi

Troškovi osnivanja preduzetničke radnje kreću se od 4.610 do 31.610 dinara, dok su oni skoro duplo veći za osnivanje društva sa ograničenom odgovornošću za koje je potrebno izdvojiti od 10.370 do 57.370 dinara.

Kada je reč o mesečnih troškovima za poreze i doprinose na zarade, utvrđeno je da preduzetnik mora da izdvoji od 12.245 do 32.892 dinara, a d.o.o od 14.813 dinara mesečno kako bi podmirili obaveze. Ovi troškovi variraju u zavisnosti od pravne forme, lokalne samouprave u kojoj je poslovanje registrovano i drugih opcionih troškova.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.