Izvor: eKapija | Sreda, 08.11.2017.| 14:34

U Ljubinju otvorena jedina fabrika za preradu belog luka na Balkanu - U planu izvoz oko 80% proizvodnje u EU

(Foto: YouTube)
Jedina fabrika za preradu belog luka na Balkanu otvorena je u Ljubinju u BiH krajem septembra ove godine i već beleži dobre rezultate. U pogonima fabrike Farmavit nastaje desetak različitih proizvoda od belog luka, i to razne vrste marinada i namaza, te kiseli i sušeni beli luk. Proizvode je već moguće naći na tržištu Bosne i Hercegovine, ali i Srbije i Crne Gore.

Milorad Popara, direktor firme Farmavit, ističe za eKapiju da je u toku i preprema izvozne dokumentacije za Dansku.

- Takođe, u pregovorima smo da se naši proizvodi od belog luka nađu i na tržištima Slovenije i Austrije. Cilj nam je da oko 80% proizvodnje izvozimo u EU.

U ovoj fabrici, kako kaže Popara, prerađuje se isključivo beli luk iz Hercegovine. Oko 70% potrebnih sirovina obezbjeđuju iz sopstvenog uzgoja, dok ostatak otkupljuju od kooperanata.

- S obzirom na jako dobar početak, očekujemo dobre rezultate poslovanja u naradnoj godini, tako da već imamo u planu da početkom 2019. širimo kapacitete, kao i mrežu kooperanata - dodaje Popara.

Sadašnji kapaciteti prerade su oko 100 tona belog luka, odnosno milion jedinica gotovog proizvoda na godišnjem nivou.

- Pravimo razne vrste marinada i namazeod belog luka, imamo i kiseli i sušeni beli luk. Planiramo da u narednom periodu počnemo da prerađujemo i crni luk, kao i druge vrste povrća - ističe Popara.

Smatra da je razlog za uspeh fabrike, koji je već na početku vidljiv, želja evropskog tržišta za kvalitetnim belim lukom.

- Od ukupno 400 vrsta, beli luk iz Hercegovine je među prvih deset po kvalitetu i lekovitim svojstvima. EU trenutno uvozi oko 70% belog luka iz Kine, Indije i Argentine, a željna je kvalitetnih organskih proizvoda koje mi možemo da ponudimo.

(Foto: Budimir Jevtic/shutterstock.com)
Na planini Konjuh plantaža na 40.000 m2

Osim jedine fabrike za preradu belog luka na Balkanu, u BiH se nalazi i jedna od najvećih plantaža tog povrća i to na planini Konjuh. Na nadmorskoj visini od 900 metara, beli luk je zasađen na površini od 40.000 m2.

Na plantaži na Konjuh planini, gde je upotreba pesticida zabranjena, godišnje rodi 25 tona belog luka s crvenom opnom - autohtone bosanskohercegovačke vrste.

Kineski bijeli luk

Kina proizvode tri puta više belog luka nego ostatak sveta zajedno. Iako je ta zemlja najveći izvoznik belog luka (skoro 75% svetskog tržišta), neke zemlje dovode u pitanje kvalitet njenog proizvoda, pogotovo zato što kineski trgovci podvrgavaju luk hemijskim procesima izbeljivanja radi lepšeg izgleda.

Krijumčarenje

Beli luk je sve traženija roba, čiju vrednost neki porede i sa zlatom. Evropska unija je uvela visoke tarifne stope na beli luk, pogotovo onaj jeftini, koji dolazi iz Kine, a kako bi zaštitila domaću proizvodnju.

Budući da Norveška nije članica EU, ona nema visoku poreznu stopu na uvoz belog luka, pa su sve češći slučajevi krijumčarenja tog proizvoda iz Norveške u Švedsku.

Slobodana Šubara
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.