Izvor: Novosti | Sreda, 08.11.2017.| 15:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uskoro nova prodaja Jugoremedije - Prihvaćen predlog firme Union medic o vansudskom poravnjanju

Ilustracija (Foto: OSABEE/shutterstock.com)
Odbor poverilaca Jugoremedije prihvatio je predlog novosadske firme Union medic, doskorašnjeg zakupca fabrike, o vansudskom poravnanju i vraćanju dozvola za proizvodnju i promet lekova zrenjaninskoj farmaceutskoj kompaniji.

Kako pišu Novosti, za realizaciju sporazuma potrebna i saglasnost Privrednog suda iz Zrenjanina, pred čijim većem se vodi stečajni postupak protiv Jugoremedije. Očekuje se da će odluka biti doneta u toku ove nedelje, što bi odblokiralo prodaju i odredilo sudbinu posrnule fabrike lekova.

- Cilj je da sačuvamo imovinu stečajnog dužnika i obezbedimo najveći mogući stepen namirenja poverioca. Sa parnicom protiv Union medic to sigurno ne bismo brzo postigli, pa smo se opredelili za vansudsko poravnanje - kaže predsednik odbora poverilaca Vladimir Pecikoza.

Prvi pokušaj prodaje Jugoremedije odložen je prošlog meseca rešenjem suda, a na predlog poverilaca. Prodaja, inače, ne bi uspela, jer niko nije bio zainteresovan za otkup dokumentacije. Problem se pojavio zbog odbijanja Union medic-a da vrati licence, odnosno dozvole za proizvodnju i promet 22 preparata koji pripadaju Jugoremediji.

Stečajni upravnik pokrenuo je parnicu za vraćanje licenci, a bivši zakupac fabrike u Zrenjaninu tražio je da mu se prethodno namire troškovi od 46,7 miliona dinara za ulaganje u registraciju preparata.

- Jugoremedija bez licenci, koje su njena najveća vrednost, nije potreban nikome. A nagodba sa Union medic, kome će biti plaćen deo zahtevanih troškova, obezbeđuje potencijalnom kupcu ulazak u najsavremenije pogone opremljene po standardima EU. Takođe, daje mogućnost proizvodnje i plasmana na srpskom i svetskom tržištu 22 izuzetno vredna leka - kaže Pecikoza, uveren da će nakon verifikovanja poravnjanja u zrenjaninskom Privrednom sudu vrlo brzo doći do oglašavanja prodaje zrenjaninske fabrike.

Vrednost Jugoremedije, bez licenci, utvrđena je na 32 mil EUR. Prema zakonu početna cena na licitaciji trebalo bi da iznosi 50% procenjene vrednosti, dodaju Novosti.

Zainteresovani

Prema pisanju beogradskog lista, do sada su interes za kupovinu farmaceustkih pogona u Zrenjaninu iskazali Asocijacija proizvođača lekova Ruske Federacije, Vitamedic iz Biljeljine, Swisspharma iz Švajcarske, kao i nekoliko veledrogerija i preduzetnika iz Beograda i Novog Sada.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.