NavMenu

Srbija ispunila trećinu predloga iz Bele knjige

Izvor: Beta/Tanjug Sreda, 08.11.2017. 13:32
Komentari
Podeli
(Foto: isak55/shutterstock.com)
Predsednica Savet stranih investitora u Srbiji Jana Mihailova izjavila je danas da je Srbija u odnosu na prethodnu godinu, ostvarila napredak u trećini predloga koji je Savet naveo u svojoj Beloj knjizi za prethodnu godinu.

Bela knjiga predstavlja svojevrstan presek stanja o indikatorima ekonomske razvijenosti, odnosno sadrži predloge za poboljšanje poslovnog okruženja u zemlji.

- Ove godine vidimo napredak u 33% predloga, a ako imamo u vidu da je bilo ukupno 400 predloga, onda je to svakako vredno pažnje. Naravno, želimo i bolji rezultat i očekujemo 50% procenat uspešnosti - rekla je Mihailova jutros za Radio-televiziju Srbije.

Ona je kazala da je najveći napredak ostvaren u četiri oblasti - građevinsko zemljište i izgradnja, zaštita korisnika finansijskih usluga, transport i duvanska industrija.

Najmanji napredak je vidljiv kod Zakona o privrednim društvima, Zakona o porezu na dobit pravnih lica, restituciji i standardu kvaliteta u proizvodnji mleka.

- Zadovoljstvo dolazi kada su zakoni jasni, preciznija i transparentnija procedura u restituciji pomoći će učesnicima na tržištu, prava investitora trebalo bi bolje da se šitite i strani državljani treba da imaju ista prava u vraćanju imovine kao i državljani Srbiji - rekla je Mihailova.

Ona je dodala da je 2014. godine bio veliki izazov doneti nov Zakon o radu i ocenila da bi on sledeće godine trebalo da se modernizuje što će preduzetnici u zemlji, ali i u Evropskoj uniji, prepozanti kao dobar potez.

- Zakon o radu treba da se modernizuje, ima dosta rupa u zakonu kao što je legistativa o angažovanju radnika na lizing - rekla je Jana Mihailova.

Na predstavljaju Bele knjige za 2017. godinu, prenosi Tanjug, Mihajlova je predstavnicima vlade i privrednicima poručila da Savet očekuje da Zajednička radna grupa osnovana sa Vladom Srbije postane mehanizam za ubrzanje reformi sa dva cilja.

- Da se ubrza usklađivanje zakona sa regulativama EU i da se poboljša primena zakona - rekla je ona i navela da je važno da Vlada nastavi pristupne pregovore sa EU kao okvir za unapređenje poslovanja, zakona i njihove primene.

- Za privredu je od suštinske važnosti da se uvede doslednija i efikasnija primena propisa pogotovo u oblasti poreske politike za šta je neophodna modernizacija državne uprave uključujući i poresku administraciju - navela je Mihajlova.

Fokus u daljem usklađivanju sa evropskim normama treba staviti u sedam oblasti, porezi, rad, inspekcija i bezbednost hrane, nekretnine i izgradnja, digitalizacija i e-poslovanje, stečaj i devizno poslovanje, naglasila je.

Predstavljanju Bele knjige 2017, prisustvovala je i predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, koja je ocenila da je 2017. godina bila veoma uspešna i da građani mogu da budu zadovoljni i ponosni, ali da preostaje dugačak put kada je reč o sprovođenju reformi.

- Na tri ključna stuba treba da se fokisiramo, a to su privreda, javna uprava i vladavina prava - navela je Brnabić.

Ona je podsetila da je Vlada Srbije uspela da postigne makrekonomsku stabilnost i fiskalnu konsolidaciju i poručila da će biti nastavljeno sa fisklanom disciplinom, a posebno u oblasti javne upave.

Glavne preporuke

Savet stranih investitora (FIC) smatra da je poslovna klima u Srbiji danas daleko bolja nego pre 10 godina, ističu da poštuju nastojanja države da unapredi poslovnu klimu i nastavi reforme, ali i ocenjuju da ovogodišnji učinak nije nadmašio ostvareno prethodne godine, zbog čega je, ističu, glavni zadatak da se reforme brže sprovode.

(Foto: Andrei_R/shutterstock.com)
Kako je istakla i predsednica ovog udruženja neke od pohvala navedenih u Beloj knjizi 2017 odnose se na razvoj duvanske industrije, suzbijanje rada "na crno", liberalizaciju tržišta električne energije...

S druge strane, zameraju to što carinske regulative Srbije nisu usaglašene sa evropskim carinskim zakonima, zatim sporo usaglašavanje Zakon o bezbednosti hrane sa EU regulativom, traže ukidanje prakse određivanja maksimalne veleprodajne cene lekova, budući da, kako kažu, Vlada već određuje cene lekova na pozitivnoj listi...

U Savetu stranih investitora kažu da je u borbi protiv sive ekonomije postignut izvestan napredak, i to ilustruju podacima da su ukupni budžetski prihodi prošle godine porasli za 6,5% u odnosu na 2015, što je pre svega, kako navode, rezultat poboljšane naplate PDV-a i akciza i najbolji pokazatelj smanjene sive ekonomije.

Takođe ukazuju da je kao rezultat primene novog Zakona o inspekcijskom nadzoru prošle godine otkriveno 3.656 neregistrovanih preduzeća od kojih se većina naknadno registrovala.


S druge strane, ističu da je potrebno omogućiti upotrebu "digitalnog identiteta", potpisa najširem krugu građana.

- Preporuka je da se što pre donesu i podzakonski akti kojima će se precizirati šeme elektronske identifikacije i propisati uslovi za šeme određenog nivoa pouzdanosti - kažu u FIC-u.

Strani investitori ostaju pri stavu da bi i privatizacija državnih preduzeća značajno povećala efikasnost i produktivnost privrede i stvorila poslovno okruženje u kom važe jednaka pravila za sve, a ujedno će, navode, doprineti i daljem jačanju privatnog sektora.

Kada su u pitanju PayPal transakcije, veliki problem je i dalje, kako napominju, to što domaći zakonski okvir ne dozvoljava da korisnici putem PayPal-a mogu da primaju novac iz inostranstva jer ovaj servis ne nudi dinar kao sredstvo plaćanja.

Strani investitori se zalažu i za potpuno usklađivanje Zakona o bezbednosti hrane sa EU regulativom i izjednačavanje statusa uvoznika i domaćih proizvođača u pogledu snošenja troškova analize i dodaju da je potrebno osposobiti za rad sve sekcije Nacionalne referentne laboratorije.

- Potrebno je poboljšati sistem granične inspekcije, jer uvoznici ne mogu da planiraju svoje poslovanje u Srbiji, s obzirom da vremenski period potreban za graničnu inspekciju i proces provere nije predviđen - poručuju iz Saveta.

Objašnjavaju da vreme trajanja od istovara isporuke do stavljanja u promet može potrajati od tri do 20 dana, u zavisnosti od toga da li inspektor uzorkuje pošiljku za analizu ili ne, kojoj laboratoriji šalje uzorke na analizu...

Đorđević: U planu izmene zakona o radu i o štrajku

Izmene i dopune Zakona o radu i Zakona o štrajku, ali i drugih zakona kojima se poboljšava poslovna klima u Srbiji su u toku i na njima radi resorno ministarstvo, izjavio je danas ministar rada Zoran Điorđević.

- Propisi treba da pogoduju privlačenju investitora ali i radnicima, jer kad su radnici zadovoljni onda nema protesta, a to je dobro i za poslodavce - rekao je Đođević na predstavljanju publikacije Bela knjiga 2017 .

Prioritet je i borba protiv rada na crno, jer to povećava konkurentnost zemlje, kazao je on i naglasio da većina poslodavaca u Srbiji posluje u zakonom predviđenim okvirima.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.