Izvor: eKapija | Utorak, 07.11.2017.| 15:09
Izdvojite članak Odštampajte vest

Više od 12.300 prijavljenih za program prekvalifikacija u IT sektoru

Ilustracija (Foto: ronstik/shutterstock.com)
Na konkurs za prekvalifikacije u IT sektoru, u okviru koga će 900 građana širom Srbije biti obučeno za rad na poziciji programera, prijavilo se više od 12.300 kandidata, saopštila je Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu.

Sa skoro 14 prijavljenih na jedno slobodno mesto, program koji organizuje i sprovodi Vlada Republike Srbije i Kancelarija za IT i eUpravu ukazao je na veliku potrebu za prekvalifikacijama u najbrže rastućem sektoru u Srbiji.

- Prijavljeni kandidati u narednom periodu će proći kroz seriju testova koji imaju za cilj da utvrde sklonost prema informacionim tehnologijama. Najboljih 900 dobiće priliku da savladaju neke od najpopularnijih programskih jezika poput – Java, Java Script, PHP, i .Net i C, a obuke će trajati između tri i šest meseci. Proces selekcije biće završen do kraja godine - kaže Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

On dodaje i da su od ukupnog broja prijavljenih kandidata 65% muškarci, a 35% žene. Oko 52% njih završilo je fakultet, dok je 48% kandidata završilo srednju školu ili pohađa studije. Čak 61% nije zaposleno.

- Prosečna starost prijavljenih je 33 godine, dok većina ima ispod 35 godina - naglašava Jovanović.

Glavni cilj programa prekvalifikacija je smanjenje stope nezaposlenosti, obezbeđivanje većeg broja kadrova u IT-u i razvoj kompetencija u programiranju. Kreiran je na osnovu istraživanja koje je pokazalo da u narednih godinu dana 118 IT kompanija planira da zaposli oko 1.000 junior programera.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za IT i eUpravu, ovo je nastavak uspešnog pilot projekta pokrenutog na predlog Ministarskog saveta za informacione tehnologije i inovaciono preduzetništvo, kojim predsedava predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, a u okviru koga je od početka godine obučeno 97 polaznika. Čak 70% njih je pohađalo stručnu praksu i pronašlo posao u nekoj od IT kompanija.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.