NavMenu

MMF i Vlada dogovorili povećanje plata i penzija u 2018. - Očekivani fiskalni deficit 0,7% BDP-a

Izvor: Tanjug Utorak, 07.11.2017. 14:50
Komentari
Podeli
Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda James Roaf izjavio je danas da su sa Vladom Srbije usaglašeni ključni parametri budžeta za 2018. godinu, koji uključuju i povećanja plata u javnom sektoru i penzija od naredne godine.

Roaf je ukazao da fiskalni rezultati i dalje u značajnoj meri premašuju plan zahvaljujući visokim prihodima, nižim troškovima kamata i realizaciji kapitalnih rashoda ispod plana.

- Prema projekcijama, bilans opšteg nivoa države bi ove godine trebalo da bude oko pozitivne nule, u poređenju sa prvobitno planiranim budžetskim deficitom od 1,7% BDP-a - rekao je on.

- Odnos javnog duga prema BDP-u je, kako je dodao, pao na 65,4% krajem septembra, što je za više od 10% BDP-a ispod najvišeg nivoa dostignutog 2015. S obzirom na ove rezultate Vlada planira da upotrebi deo fiskalnog prostora za jednokratne isplate penzionerima i delu javnog sektora - objasnio je Roaf.

Prema njegovim rečima, Misija je postigla dogovor sa vlastima o ključnim parametrima za budžet 2018.

- Prioritet je da se očuvaju dostignuća u fiskalnoj oblasti, koja su ostvarena uz velike napore, uz podršku inicijativama koje bi trebalo da podstaknu rast, kao što je povećanje javnih investicija i smanjenje poreskog opterećenja za radnike sa niskim nivom dohodka - naveo je šef Misije MMF-a.

Uz dogovoreno povećanje zarada i penzija, očekuje se, kako je istakao, da će fiskalni deficit u 2018. iznositi 0,7% BDP-a, što je u skladu sa potrebom da se obezbedi fiskalna održivost i dalje smanjenje javnog duga.

Roaf je naglasio da je potrebno da se reši pitanje preostalih strukturnih slabosti u javnom sektoru putem potpune realizacije programa reformi.

U značajnijoj meri je smanjeno finansiranje slabih javnih preduzeća putem docnji Srbijagasu i EPS-u, najavljene su reforme u železnici, a farmaceutska kompanija Galenika je privatizovana, napomenuo je on.

Međutim, kako je primetio, još uvek nisu trajno rešena pitanja nekih drugih problematičnih preduzeća, posebno u petrohemijskom i rudarskom sektoru.

Potrebno je takođe ubrzati reforme javne uprave da bi se poboljšao kvalitet javnih usluga i smanjili fiskalni rizici. Ključni potez u ovoj oblasti će biti usvajanje podzakonskih akata za novi sistem plata u javmom sektoru, poručio je Roaf.

Ukazao je da su potrebni intenzivniji napori u pravcu unapređenja poslovne klime u cilju stvaranja uslova za brži rast privatnog sektora i približavanje nivoima dohodaka u EU.

- Nedavno poboljšanje na poslovnoj rang listi predstavlja pozitivan razvoj događaja. Međutim potrebni su i dalji značajni reformski napori na podsticanju konkurencije i smanjenju regulatornog i administrativnog opterećenja preduzeća, pored ostalog putem modernizacije Poreske uprave i povećanja transparentnosti i predvidljivosti javnih taksi i naknada - rekao je on.

U finansijskom sektoru, strategija za rešavanje problematičnih kredita je nastavila da donosi veoma dobre rezultate, ali su potrebne odlučnije aktivnosti u državnim bankama, ocenio je i dodao da kreditna aktivnost banaka raste, čime se podržava ekonomski rast.

Značajan napredak, prema njegovim rečima, ostvaren je na unapređenju kontrole banaka i usklađivanju propisa sa standardima EU, čime se podržava finansijska stabilnost.

Roaf je istakao da MMF za ovu godinu prognozira rast bruto domaceg proizvoda Srbije od 2%, a za 2018. za 3,5%.

Govoreći o osmoj reviziji, naveo je da je postignut dogovor o politikama koje su potrebne kako bi uspešno zaključili reviziju.

- Sve što je dogovoreno da se uradi do kraja septembra je urađeno, a strukturne reforme su nastavljene, mada u nekim slučajevima ima kašnjenja - napomenuo je Ruf, dodajući da će pozitivan izveštaj biti poslat na odobrenje Bordu direktora MMF-a, koji zasedaju, kako se očekuje, u decembru.

Po završetku revizije, Srbiji će bаviti na raspolaganju dodatnih 119,4 mil EUR u okviru aranžmana, čime će ukupna raspoloživa sredstva dostići 1,05 mlrd EUR, precizirao je, podsetivši da su vlasti u Beogradu rekle da ne nameravaju da povuku raspoloživa sredstva u okviru aranžmana. Nakon ove revizije, program će se završiti 23. ferbuara, navodi se u saopštenju.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović ocenio je danas da je tokom aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u prethodne tri godine ostvarena ukupna fiskalna konsolidacija, a da je jedan od rezultata i ušteda na kamatama za dug zemlje.

- Ne beležimo samo sniženje udela duga u BDP-u sa oko 75% na 65%, nego nam pada i trošak tog duga. Permanentno se smanjuje deo u budžetu koji se odnosi na plaćanje kamata zato što su kamatne marže koje plaćamo na svetskim finansijskim tržištima značajno spuštene sa više od 5,5%, pre četiri ili pet godina, na 1,3% koje plaćamo danas - naglasio je Vujović.

Ministar je naveo da je to vrlo opipljiv rezultat onoga što sada radimo, pri čemu takođe treba da obezbedimo održivost ovih reformi, završimo strukturne reforme i reforme koje će obezbediti dugoročno stabilan rast javnih prihoda i efikasno korišćenje javnih rashoda.

Jačanje dinara zbog većeg interesovanja investitora

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da su od aprila pojačani pritisci na jačanje dinara, a razlog je veće interesovanje za ulaganja u Srbiju.

- Od aprila imamo kontinuirani pritisak na jačanje dinara kroz priliv stranih direktnih investicija, priliv portfolio investicija, jačanje poverenja u dinar i Srbiju kao investicionu destinaciju - rekla je Tabaković na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Ona je dodala da je država imala veću ponudu evra od tražnje i da je u poslednjoj nedelji zabeležen trend da se podiže štednja i kupuju dinari, što pokazuje da su građani shvatili da je isplativije ulagati i štedeti u dinarima.

Tabaković je rekla i da je u prva tri kvartala priliv po osnovu doznaka iznosio 2 mlrd EUR, što je uobičajen iznos, na nivou prethodne tri godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.